USA chcú trestať firmy aj osoby za výstavbu plynovodu Nord Stream 2

Schválenie amerického zákona, ktorý obsahuje reštrikcie voči firmám a osobám podieľajúcim sa na výstavbe plynovodu Nord Stream 2, možno očakávať v blízkej budúcnosti. Podľa agentúry Reuters to v utorok v Kyjeve povedal minister energetiky USA Rick Perry.

22.05.2019 07:13
debata (139)

Projekt plynovodu Nord Stream 2, vedúceho z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, sa stretol so silnou kritikou Spojených štátov a časti európskych krajín. Dôvodom je obava, že sa tak zvýši v prípade plynu závislosť Európskej únie na Rusku.

„Opozícia voči plynovodu Nord Stream 2 je v Spojených štátoch stále živá a silná,“ povedal Perry na tlačovej konferencii v ukrajinskej metropole, kam prišiel na inaugurácii nového prezidenta Volodymyra Želenského.

„Senát Spojených štátov návrh zákona schváli, Snemovňa reprezentantov ho potvrdí a potom ho dostane prezident, ktorý to podpíše, a budú sankcie za Nord Stream 2,“ vyhlásil presvedčivo minister.

Spomínaný návrh zákona predložili v utorok spoločne republikánsky senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyňa Jeanne Shaheenová. „Nord Stream 2 ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy a národnú bezpečnosť Ameriky,“ zdôvodnil tento legislatívny počin Cruz. „Spojené štáty jednoducho nemôžu dovoliť Rusku ovládnuť energetickú budúcnosť Európy,“ dodal.

Nemecko odmieta extrateritoriálne sankcie. Uviedlo to v stredu nemecké ministerstvo hospodárstva, ktoré tak reagovalo na vyjadrenia amerického ministra energetiky ohľadne projektu plynovodu Severný prúd 2.

Podľa hovorkyne si ministerstvo „všimlo hrozby Washingtonu v súvislosti s projektom Severný prúd 2 a odmieta akékoľvek sankcie, ktoré majú extrateritoriálny efekt“.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nord Stream 2