Historické čísla nezamestnanosti, prvýkrát klesla pod 5 percent

Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli 2019 prvýkrát v histórii Slovenska klesla pod hranicu piatich percent na 4,9 percenta.

20.05.2019 11:17 , aktualizované: 14:37
debata (119)

VIDEO: Minister práce Ján Richter a predseda vlády Peter Pellegrini spoločne informovali o tom, že nezamestnanosť na Slovensku dosiahla historické minimum, a to 4,9%. Pozrite si celú tlačovú besedu vo videu.

Video

Premiér Peter Pellegrini sa poďakoval občanom aj firmám na Slovensku, ktoré k tomuto poklesu podľa neho prispeli. Zároveň vyzdvihol ekonomickú a sociálnu politiku vlády, ktorá umožnila prekonať túto „magickú hranicu“.

Premiér takisto ocenil, že pokračuje rast miezd na Slovensku a klesá počet sociálne odkázaných. „Počet ľudí, odkázaných na pomoc v hmotnej núdzi sa od januára 2013 znížil zo 184-tisíc ľudí na 65-tisíc, to je pokles o 64 percent,“ uviedol premiér.

Osobitne vyzdvihol zníženie počtu dlhodobo nezamestnaných z 215-tisíc v roku 2013 na 62-tisíc v súčasnosti, čo je pokles o 71 percent. Vyžiadalo si to obrovské množstvo projektov, ktoré vytvára ministerstvo práce a sociálnych vecí, povedal Pellegrini.

V tretine okresov Slovenskej republiky je nezamestnanosť nižšia ako dve percentá. Dvanásť okresov má ešte dvojcifernú nezamestnanosť, týmto oblastiam Slovenska majú pomôcť a pomáhajú akčné plány, uviedol minister práce Ján Richter. Minister je presvedčený, že počas obdobia sezónnych prác v lete by sa miera evidovanej nezamestnanosti mohla stlačiť ešte dolu, na 4,5 percenta. „Nie sme na dne, vieme ísť ešte nižšie,“ uviedol minister. Dodal, že sa už nechcú dostať nad päť percent, ani v období mimo sezónnych prác.

Historicky nízka je aj miera nezamestnanosti, vyrátaná z celkového počtu nezamestnaných, ktorá klesla na úroveň 6,05 percenta, čo je najmenej za 28 rokov. Podobne nízke číslo bolo v roku 1991, keď dosiahla táto hodnota úroveň 6,32 percenta.

Počet disponibilných nezamestnaných, ktorí môžu hneď nastúpiť do práce, bol v apríli 134 790, medzimesačne toto číslo pokleslo o 3 172 ľudí, uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. Z pohľadu všetkých nezamestnaných, ktorých bolo 166 256 osôb, úrady zaznamenali medzimesačný pokles o 3 523 ľudí, medziročne o 17 262. Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Pellegrini: Pracovať sa oplatí

Na Slovensku sa podľa premiéra dnes vyplatí viac pracovať ako využívať sociálny systém.

„Ešte pred niekoľkými rokmi platilo, že na Slovensku sa možno neoplatí pracovať a radšej sa oplatí zneužívať a využívať sociálny systém. A my sme si spolu s pánom ministrom dali už dávno cieľ, že budeme otvárať nožnice, aby sa vytváral čo najväčší rozdiel medzi tými, ktorí nechcú pracovať a ktorí chcú žiť len so sociálnych dávok, a tými, ktorí pracovať chcú,“ uviedol Pellegrini.

Podľa premiéra k tomu prispelo zvyšovanie zamestnanosti, veľký tlak na rast miezd a sprísnenie poberania sociálnych dávok.

V posledných dvoch rokoch nepribúda väčšie množstvo Slovákov v zahraničí, ale ubúda, uviedol minister práce. Richter ako príklad uviedol manželov zo Slovenska, ktorí žijú v Írsku a po niekoľkých rokoch sa vracajú domov.

„Keď si zhodnotia celkové náklady na život v Írsku, prevyšujú rámec možností, ktorý by ich mal motivovať tam ostať,“ dodal minister. Nie je to len o mzde, povedal Richter, je potrebné popracovať aj na dostatku predškolských zariadení a najmä na ponuke nájomných bytov.

.....

VIDEO: Prečo už Británia neláka? Je menej pracovných ponúk a koľko možno zarobiť? Pozrite si video TV Pravda.

Video
119 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť