Ak štát uľaví ľuďom na daniach, samosprávy prídu o milióny

Návrh novely zákona o dani z príjmov môže po schválení v parlamente Košice pripraviť až o 11 mil. eur. Taký by bol podľa primátorov krajských miest dopad návrhu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane, s ktorým v rámci koaličných rokovaní prišla strana Most-Híd. Informovalo o tom v tlačovej správe Združenia primátorov krajských miest K8 po ich rokovaní v Košiciach.

15.05.2019 21:27
debata (9)

„Dohodli sme sa, že K8 poverí primátora Bratislavy Matúša Valla, aby ministerstvu financií adresoval list so žiadosťou o urýchlené stretnutie a diskusiu k novele zákona o dani z príjmov. Ambíciou K8 je, aby v tejto veci zastupovala všetky mestá, lebo sa to bytostne dotýka ich ekonomiky a môže to v budúcnosti výrazne ovplyvniť chod samosprávy na Slovensku,“ skonštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. V prípade schválenia legislatívnych zmien by už v rokoch 2020 a 2021 mestá a obce prišli o milióny eur, napríklad Trenčín o 5,6 mil. eur, Košice o spomínaných takmer 11 mil. eur.

Primátori pri svojich výpočtoch vychádzali z pôvodného návrhu koaličnej strany Most-Híd, ktorý počítal s postupným zvyšovaním nezdaniteľnej časti základu dane z 19,2 na 21-násobok životného minima v roku 2020 a následne na 22,7-násobok od roku 2021. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pritom vypočítala negatívny dopad na rozpočet pri plnom efekte opatrenia na 340 mil. eur ročne.

Definitívna podoba tohto návrhu však ešte nie je známa a je pravdepodobné, že jeho parametre sa budú upravovať. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár totiž viackrát vyhlásil, že koaličné sociálne a daňové opatrenia sa majú upravovať tak, aby nevytvorili príliš veľkú dieru v rozpočte. Dá sa preto očakávať, že aj dopad tohto opatrenia bude napokon nižší, ako predpokladal pôvodný návrh.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #samosprávy #daň z príjmu