Slovenská ekonomika stále rýchlo rastie, Nemecko sa tiež preberá

Slovenská ekonomika v I. štvrťroku 2019 medziročne vzrástla o 3,7 percenta. Nemecko po dvoch štvrťrokoch poklesu a stagnácie opäť rastie.

15.05.2019 09:15 , aktualizované: 12:27
debata (33)

V 1. štvrťroku 2019 vzrástol hrubý domáci produkt Slovenska v stálych cenách v porovnaní s 1. štvrťrokom 2018 o 3,7 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP zvýšil oproti 1. štvrťroku 2018 o 3,8 % a oproti 4. štvrťroku 2018 o 0,9 %, informoval Štatistický úrad SR v rýchlom odhade.

V bežných cenách sa v 1. štvrťroku 2019 vytvoril HDP v objeme 21 792,4 milióna eur, čo predstavuje nárast o 6,7 % oproti 1. štvrťroku 2018.

Celková zamestnanosť v referenčnom období dosiahla 2 436,9 tisíca osôb. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2018 vzrástla o 1,8 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť zvýšila oproti 1. štvrťroku 2018 o 1,7 % a oproti 4. štvrťroku 2018 o 0,3 %.

Spresnené výsledky budú zverejnené 6. júna 2019.

Eurozóna zrýchlila

Rast ekonomiky eurozóny sa v tohtoročnom prvom štvrťroku zrýchlil na 0,4 percenta z 0,2 percenta v závere minulého roka. Oznámil to vbutorok štatistický úrad Eurostat. Potvrdil tak svoj odhad z konca minulého mesiaca.

Ekonomika eurozóny v tohtoročnom prvom štvrťroku ťažila z obnovenia hospodárskeho rastu v Nemecku a z konca recesie v Taliansku. V celej Európskej únii sa hospodársky rast zrýchlil na 0,5 percenta z 0,3 percenta v minulom štvrtom kvartáli.

V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v prvom štvrťroku zvýšil o 1,2 percenta, teda rovnakým tempom ako vo štvrtom kvartáli. V celej EÚ zostalo tempo medziročného rastu takisto bez zmeny, a to na 1,5 percenta.

Európska komisia minulý týždeň mierne znížila odhad rastu ekonomiky eurozóny aj EÚ pre celý tento rok. V EÚ by sa mal HDP podľa novej prognózy zvýšiť o 1,4 percenta a v eurozóne o 1,2 percenta. Oba odhady sú tak o 0,1 percentu­álneho bodu nižšie ako vo februárovej prognóze komisie.

Hospodársky rast by sa mal navyše výrazne spomaliť v porovnaní s vlaňajškom, keď sa HDP v únii zvýšil o dve percentá a v krajinách eurozóny o 1,9 percenta. Na hospodárske vyhliadky Európy má podľa komisie negatívny vplyv spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky. Na budúci rok ale komisia predpokladá zrýchlenie hospodárskeho rastu v EÚ na 1,6 percenta a v eurozóne na 1,5 percenta.

Česi spomalili na 2,5 percenta

Česká ekonomika v tomto 1. štvrťroku spomalila medziročný rast na 2,5 percenta z 2,6 percenta v 4. štvrťroku minulého roka. Vyplýva to z predbežného odhadu hrubého domáceho produktu, ktorý v stredu zverejnil Český štatistický úrad. Medzi štvrťrokmi sa HDP zvýšil o pol percenta. Analytici takýto vývoj odhadovali.

„Podľa predbežných odhadov boli hlavnými faktormi rastu českej ekonomiky v prvom štvrťroku zahraničný dopyt a spotreba domácností. K tvorbe hrubej pridanej hodnoty najviac prispel spracovateľský priemysel, darilo sa aj väčšine odvetví služieb a tiež stavebníctva,“ uviedol riaditeľ odboru národných účtov ČSÚ Vladimír Kermiet.

Nemecko podľa predpokladov

Nemecká ekonomika sa v prvom štvrťroku vrátila k rastu. S podporou výdavkov domácností a rozvoja stavebného sektora stúpla o 0,4 percenta v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi. Vyplýva to z prvého rýchleho odhadu, ktorý v stredu zverejnil spolkový štatistický úrad. Tento vývoj je v súlade s očakávaniami analytikov.

V medziročnom porovnaní hospodársky rast po očistení od sezónnych vplyvov predstavoval 0,7 percenta, čo je tiež v súlade s predpoveďou.

Po dvoch štvrťrokoch bez expanzie je prvý kvartál „prvým lúčom nádeje“, uviedol minister hospodárstva Peter Altmaier v rozhovore s agentúrou Reuters. Dodal však, že by to nemal byť dôvod na „odvolanie poplachu“.

„Medzinárodné obchodné spory stále nie sú vyriešené. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme našli prijateľné riešenia, ktorá umožní voľný obchod,“ povedal Altmaier.

Minister, ktorý je stúpencom kancelárky Angely Merkelovej, vyzýva na zníženie daní podnikom a k obmedzeniu ich byrokratickej záťaže. Proti daňovým škrtom je ale minister financií Olaf Scholz. Štatistický úrad uviedol, že za rastom v prvom štvrťroku je predovšetkým stavebníctvo a výdavky domácností. Potvrdil, že v treťom vlaňajšom kvartáli nemecká ekonomika klesla o 0,2 percenta a vo štvrtom stagnovala.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #eurozóna #HDP