V ukrajinskom ropovode je ešte 350 000 ton znečistenej ruskej ropy

V ukrajinskom úseku ropovodu Družba v utorok ešte bolo okolo 350 000 ton znečistenej ruskej ropy. Agentúre Reuters to povedal šéf ukrajinského prevádzkovateľa ropovodov Ukrtransnafta Mykola Havrylenko. Podľa zvoleného harmonogramu bude spoločnosť vypúšťať ropu smerom do Maďarska a na Slovensko, uviedol.

15.05.2019 08:30
debata (5)

Celý objem znečistenej ruskej ropy sa z Ukrajiny do Maďarska a na Slovensko podarí transportovať počas štyroch až šiestich mesiacov, povedal Havrylenko. Doba závisí od miery znečistenia, ktorá je sa heterogénne, dodal.

„Dnes u nás (na Ukrajine) zostáva 350 000 ton ropy so zvýšeným obsahom organického chloridu. Podľa harmonogramu ju budeme posielať smerom do Maďarska a na Slovensko,“ konštatoval.

Ukrtransnafta počíta s tým, že od ruského partnera Transnefť dostane kompenzáciu za vynaložené prostriedky, potrebné na skladovanie znečistenej ropy v ukrajinskom potrubnom systéme. „Rezervovali sme pre ruskú stranu kapacity a v závislosti od doby skladovania bude stanovená požadovaná kompenzácia,“ vyhlásil Havrylenko.

Ukrtransnafta obnovila transfer ropy európskym klientom ropovodom Družba v sobotu. Dodávky ropovodom, ktorým tečie ropa aj do Slovenskej republiky, boli prerušené koncom apríla pre znečistenie ropy organickým chloridom. Ten môže poškodiť rafinérie.

Utorkové rozhovory medzi ruskými a európskymi prevádzkovateľmi ropovodov v Bratislave podľa zdrojov agentúry Reuters nepriniesli žiadne jasné odpovede na to, akým spôsobom znečistenie ropovodu Družba napraviť. Rozhovory budú pokračovať v Moskve. Podľa zdrojov nie je jasné, kedy sa dodávky ropovodom Družba vráti na normálnu úroveň.

Predseda českej Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Pavol Švagor v pondelok uviedol, že čistá ruská ropa pre rafinériu spoločnosti Unipetrol v Litvínove by mala pritiecť do Českej republiky najskôr medzi 20. až 25. májom.

Poľské rafinérie PKN Orlen a Lotos podľa Reuters predpovedali, že dostanú ropovodom Družba ruskú ropu bežnej kvality približne počas desiatich dní. „Čistá ropa vyhovujúca požadovaným normám je už v Bielorusku,“ uviedol námestník šéfa spoločnosti Lotos Jaroslaw Kawula. Ropovod Družba sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy – severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko