Hľadá sa nový šéf rozpočtovej rady, Šramko to má za pár

Vláda bude na schválenie nového predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť potrebovať aj hlasy opozície. Ivan Šramko nemôže opäť kandidovať.

14.05.2019 14:56
debata

'Meno nového šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá dohliada na udržateľnosť verejných financií na Slovensku, zostáva krátko pred ukončením mandátu súčasného predsedu Ivana Šramka otázne. Hoci jeho pôsobenie na čele rady končí už o šesť týždňov, koalícia sa o jeho nástupcovi ešte nebavila, Úrad vlády SR mlčí a jediný rezort financií tvrdí, že otázku nového predsedu rozpočtovej rady rieši, žiadne konkrétnosti však v tejto súvislosti neuvádza. Isté je tak momentálne iba to, že Ivan Šramko pokračovať na tomto poste nebude. Podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa totiž opätovne o funkciu uchádzať nemôže.

Blížiaci sa termín ukončenia Šramkovho sedemročného mandátu, ktorý uplynie 26. júna tohto roku, pripomenula v pondelok opozičná SaS, ktorá vyzvala vládu, aby predstavila jej nového kandidáta. Predsedu rozpočtovej rady totiž síce nominuje vláda, schváliť ho však musí parlament trojpätinovou väčšinou hlasov. Vláda tak bude na zvolenie nového šéfa rozpočtového výboru potrebovať aj hlasy opozície. „Obávame sa, že trojpätinovú väčšinu, ktorá zvolí nového predsedu RRZ, budú zase tvoriť poslanci politického extrému tak, ako to bolo v prípade ústavného zastropovania dôchodkov,“ tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

Faktom však je, že napriek krátkosti času, sa ešte koaliční partneri tejto téme ani nevenovali. „Koaličná rada o nominantoch na tento post ešte nerokovala,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Ostatné koaličné strany na otázky agentúry SITA ohľadom nástupcu Ivana Šramka neodpovedali. Rovnako sa k tejto téme nevyjadrovali ani predstavitelia Úradu vlády SR. Jediným, kto tvrdí, že sa touto otázkou zaoberá, je tak rezort financií. „Ministerstvo financií SR otázku nového predsedu RRZ rieši a kandidát, ktorý splní odborné predpoklady, by mal byť predstavený v zákonom stanovenom termíne,“ reaguje ministerstvo.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vznikla v roku 2012 na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým sa na Slovensku zaviedla dlhová brzda. Rada je nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Ivan Šramko bol zvolený parlamentom za jej prvého predsedu v júni 2012 na sedemročné funkčné obdobie. Predsedu pritom volí na návrh vlády Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov. Okrem predsedu má rada ďalších dvoch členov, z ktorých jedného navrhuje guvernér Národnej banky Slovenska a druhého prezident SR. Aktuálne sú členmi rady okrem Ivana Šramka Anetta Čaplánová a Juraj Kotian.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Ivan Šramko