Gigantický účet za herbicíd Roundup, firma má zaplatiť manželom dve miliardy USD

Keď nemecký koncern Bayer kúpil Monsanto, amerického výrobcu herbicídu Roundup, získal s ním aj tisícky súdnych žalôb.

14.05.2019 09:17
debata (32)

Kalifornská porota v pondelok priznala viac ako dve miliardy dolárov dvojici, ktorá žalovala spoločnosť Bayer za spôsobenie rakoviny prípravkom Roundup, ktorý obsahuje údajne rakovinotvorný herbicíd glyfosát. Podľa agentúry Reuters ide o tretí a doteraz najtvrdší verdikt proti firme Bayer pre kontroverzný prípravok.

Porota súdu v kalifornskom Oaklande dospela k záveru, že spoločnosť Bayer je zodpovedná za spôsobenie non-Hodgkinovských lymfómov, čo je ochorenie spôsobujúce rakovinu krvi, Alvovi a Alberte Pilliodovým.

Spoločnosť Bayer popiera tvrdenie, že glyfosát, ktorý Roundup obsahuje, spôsobuje rakovinu. Bayer kúpil spoločnosť Monsanto, dlhoročného výrobcu Roundupu, za 63 miliárd dolárov v minulom roku.

Glyfosát je najrozšírenejším herbicídom na svete a Roundup bol prvým produktom, ktorý je na tejto látke založený. Dnes už ale nie je chránený patentom a na trhu je k dispozícii mnoho ďalších verzií. Bayer už skôr priznal, že pre tento herbicíd čelí tisíckam žalôb.

Chemickú látku glyfosát označuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny za pravdepodobne karcinogénnu. Naopak, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfosát za neškodný. Federálny súd v Kalifornii už v marci rozhodol, že herbicíd Roundup rakovinu spôsobuje.

VIDEO: Farmár: Pole po Roundupe vyzerá ako po výbuchu atómovej bomby

Video
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Monsanto #Bayer #glyfosát #Roundup