Kura či mydlo bude na Kube na prídel. Viní za to Trumpa

Kubánska vláda v piatok oznámila, že pre vážnu ekonomickú krízu v krajine spúšťa prídelový systém na kurčatá, vajcia, ryžu, fazuľu, mydlo a ďalšie nedostatkové základné produkty. S odvolaním sa na kubánsku štátnu tlačovú agentúru o tom informovala agentúra AP. V sobotu na Kubu pricestoval aj slovenský vicepremiér Richard Raši, bude diskutovať o ekonomických otázkach.

11.05.2019 07:00 , aktualizované: 14:06
debata (300)

Kubánska ministerka obchodu Betsy Diazová Velázquezová zo zhoršenia hospodárskej situácie obvinila administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá sprísnila obchodné embargo na Havanu.

Podľa ekonómov však za ekonomickú krízu na Kube môže rovnakou alebo väčšou mierou aj pokles pomoci dovážanej zo spriatelenej Venezuely. Tá je pre Kubu kľúčovým partnerom, pretože ostrovnej krajine napriek zúfalej situácii vlastnej ekonomiky stále poskytuje surovú ropu. Dodávky tejto suroviny, ktorú Kuba využíva v energetike a pre získavanie tvrdej meny na otvorených trhoch, však klesli o dve tretiny.

Kuba dováža zhruba dve tretiny potravín za asi dve miliardy USD ročne. Krátke výpadky v dostupnosti jednotlivých položiek sú bežné už roky. V posledných mesiacoch však chýba stále väčšie množstvo výrobkov a na nedostatkový tovar, ako sú kurčatá alebo múka, sa do niekoľkých minút utvoria rady, píše AP.

Niektoré produkty sú na prídel už v mnohých častiach krajiny, obchody napríklad obmedzujú množstvo, ktoré si človek môže kúpiť. Týka sa to napríklad kuchynského oleja. Nové opatrenie sa podľa AP zrejme dotkne celej krajiny, kde žije 11 miliónov ľudí.

Obchody s potravinami sú na Kube štátne a každý Kubánec má k dispozícii potravinové lístky. Položky ako kurčatá, mydlo, ryžu, fazuľu, vajcia a podobne si teraz Kubánci budú môcť zakúpiť len v obmedzenom množstve.

.....

VIDEO: Poslanec za Smer Ľuboš Blaha bol vlani s predsedom Smeru Roberom Ficom na Kube. „Kubánska strana mala záujem o stretnutie s expremiérom Robertom Ficom. Všetci vieme, že ako predseda najsilnejšej politickej strany na Slovensku vie Robert Fico veci rozhýbať,“ povedal v rozhovore pre TV Pravda Blaha.

Video

Vicepremiér Raši pricestoval na Kubu

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši pricestoval v sobotu na pracovnú návštevu Kuby. S predstaviteľmi kubánskej vlády bude rokovať o témach súvisiacich s rozvojom vzájomných ekonomických vzťahov. TASR o tom informovala Silvia Tannhauserová z odboru komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Vicepremiér Raši v rámci svojej pracovnej cesty na Kube navštívi tepelnú elektráreň Máximo Gómez – Mariel v blízkosti Havany, ktorej projekt výstavby šiesteho bloku realizovali slovenskí dodávatelia s podporou Eximbanky SR.

Raši absolvuje rokovanie s podpredsedom Rady ministrov Ricardom Cabrisasom o aktuálnych slovensko-kubánskych vzťahoch. V programe svojej cesty má taktiež podpis dohody o konsolidácii ekonomických vzťahov, ktorej návrh bol schválený na rokovaní vlády SR v utorok 7. mája.

300 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba