Česká koruna stratila status útočiska, stala sa 'vydedencom'

Česká koruna prestala byť investormi vnímaná ako bezpečné útočisko a v dôsledku nadmerných stávok na jej rast sa zmenila "z miláčika vo vydedenca". Píše o tom na svojich internetových stránkach agentúra Bloomberg.

10.05.2019 15:21 , aktualizované: 16:55
debata (24)

Analytici pred rokom predpovedali trojpercentný rast koruny, ktorý sa ale nedostavil. O strate statusu koruny ako bezpečného útočiska podľa Bloombergu hovorí napríklad hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská, podľa ktorej trh s korunou nefunguje patričným spôsobom.

Koruna v týchto dňoch oslabuje, hoci Česká národná banka (ČNB) minulý týždeň prikročila k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Niektoré veľké banky, napríklad Raiffeisen Bank International, ING a JPMorgan, teraz namiesto na rast českej meny vsádzajú na jej ďalší pokles, píše Bloomberg.

„V podstate už po finančnej kríze sa zastavil dovtedy silný trend spevňovania koruny, a to aj keď pominieme intervenčné obdobie. Z pohľadu ekonomických fundamentov by koruna mala mať stále priestor dostať sa oproti euru na silnejšie hodnoty, ale je to pohľad len z jednej strany. Tou druhou je analýza finančných tokov cez hranice, a tá naopak hovorí pre oslabovanie koruny. Dôvodom je veľký objem špekulatívnych peňazí, ktoré pritiekli najmä v roku 2017 a z veľkej väčšiny v korune stále zostávajú. Ak by mali odísť, korunu to oslabí,“ popísal situáciu analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz českej meny sa v piatok popoludní pohyboval okolo 25,73 Kč za euro. Koruna bola od vzniku eura v roku 1999 najsilnejšia v septembri 2008, keď euro spadlo až na 22,91 Kč. Najslabšia potom bola koruna hneď v období vzniku eura, keď bola jednotná európska mena ku korune vysoko nad 38,00 Kč/EUR. Po skončení intervencií ČNB proti posilňovaniu tuzemskej meny, keď bol kurz pri hranici 27,00 Kč za euro, bola koruna najsilnejšia vlani vo februári. Vtedy sa dostala až na 25,12 Kč/EUR.

Za posledných 12 mesiacov bola koruna najslabšia vlani v júli, a to na 26,178 Kč/EUR, pripomenul analytik Cyrrus Michal Brožka. Najsilnejšia bola vlani v septembri, keď sa kurz dostal až na 25,40 Kč za euro. Menové kurzy sú podľa Brožku z princípu veľmi premenlivé a ťažko predvídateľné.

„Koruna nikdy nebola bezpečným prístavom v pravom slova zmysle. Bola skôr braná za relatívne bezpečnú v rámci svojho regiónu. A túto pozíciu podľa môjho názoru nestratila,“ poznamenal.

ČNB v rokoch 2013 až 2017 držala kurz koruny na umelo nízkej úrovni, aby podporila infláciu a hospodársky rast. Zahraniční investori v tom čase masívne nakupovali koruny s vyhliadkou na rast kurzu po skončení intervencií. Ten sa skutočne dostavil a česká koruna sa v roku 2017 zaradila medzi meny s najvyšším rastom. Následne však jej posilňovanie zastavili obchodné spory a neistota pre odchod Británie z Európskej únie.

Zahraniční investori sa teraz snažia opustiť svoje rozsiahle stávky na korunu. Tento proces je však pomalý, pretože ho komplikuje nedostatok záujemcov o kúpu českej meny, upozorňuje agentúra Bloomberg.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna