Trump dupol na Číňanov: Budú platiť

V najbližších dňoch finančné trhy s vysokou pravdepodobnosťou zasiahne vlna výpredajov. Americký prezident totiž trvá na zvýšení ciel voči Číne a nič na tom pravdepodobne nezmenia ani rokovania s čínskym vicepremiérom Liou Chem.

10.05.2019 08:00
debata (31)

Ten o budúcej podobe hospodárskych vzťahov aktuálne rokuje v USA. Napriek tomu Spojené štáty v piatok o polnoci miestneho času zvýšili clá z 10 na 25 % pre tovary v ročnom objeme 200 miliárd dolárov. Čína vyslovila poľutovanie nad týmto krokom a chystá sa na odvetu.

Trump obvinili Číňanov

„Porušili dohodu. To nemôžu robiť, tak budú platiť,“ uviedol Trump. „Číňania porušili dohodu a tak budú platiť,“ dodal Trump. Podľa neho Peking tesne pred podpisom novej obchodnej dohody začal požadovať menej prísne dodržiavanie duševného vlastníctva a odmietal tiež zmenu čínskych zákonov.

O nastavení budúcich obchodných vzťahov vo štvrtok a v piatok priamo v USA rokuje čínska delegácia vedená vicepremiérom Liou Chem. Časť investorov preto stále verí v rýchle vyriešenie aktuálnych sporov a následné pokračovanie rastu akciových indexov.

„Spýtal som sa členov čínskej delegácie, ako vidia možnosť uzatvorenia novej dohody ešte tento piatok. Ich odpoveď bola, že šanca je nulová,“ uviedol na svojom twitterovom účte šéf čínskeho časopisu Global Times Chu Xijin.

Trump vyjadril nádej, že by dohoda predsa len mohla byť uzavretá tento týždeň. Uviedol, že dostal list od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga list. „Napísal mi krásny list. Práve som ho dostal a pravdepodobne mu zavolám,“ uviedol niekoľko hodín pred začatím obchodných rokovaní.

Čína rokovala v USA

Ešte minulý týždeň obidve strany otvorene hovorili o skorom vyriešení obchodných sporov. K zmene rétoriky prišlo po tom, čo americký prezident cez víkend oznámil ďalšie kolo zvyšovania amerických ciel. Pre nečakanú hrozbu v Pekingu ešte v stredu uvažovali nad možnosťou úplného zrušenia dohodnutého obchodného stretnutia.

„Niekto sa môže pýtať, prečo sme sa obťažovali prísť do Spojených štátov amerických po tom, čo Donald Trump ohlásil zvýšenie ciel. No otázka sa dá položiť aj tak, prečo nás Američania pozvali za rokovací stôl po tom, čo oznámili zvýšenie ciel?“ priblížil Chu Xijin. Podľa neho colnú vojnu nakoniec rozhodne vnútorná politická situácia a „tú majú Číňania stabilnejšiu ako USA“.

O možnosti zrušenia ciel zo strany demokratov hovoril aj Donald Trump. „Dôvodom cúvania Číny a jej pokusu vyrokovať zmeny v obchodnej dohode je úprimná nádej, že budú môcť rokovať s Joeom Bidenom alebo s nejakým iným slabošským demokratom,“ varoval Trump. Práve demokratický prezidentský kandidát Joe Biden aktuálne vyzerá ako Trumpov najväčší súper v budúcoročných prezidentských voľbách. O snahe zjemniť už dohodnuté kapitoly budúcej obchodnej dohody informovali viacerí americkí predstavitelia. Takéto vykreslenie situácie odmietajú predstavitelia najväčšej ekonomiky Ázie. „Čína vždy dodržiava svoje sľuby,“ uviedlo pre tlačovú agentúru AFP čínske ministerstvo obchodu.

Vysoké dvadsaťpäťpercentné clá už od minulého roka platia na čínsky tovar v objeme 50 miliárd amerických dolárov. Ak v piatok naozaj príde k ohlásenému zvýšeniu ciel, Američania postavia vysoké obchodné bariéry pred čínsky tovar v hodnote 250 miliónov dolárov. Trump zároveň pohrozil, že v blízkej dobe uvalí clá vo výške 25 percent aj na zvyšný čínsky tovar v objeme 320 miliárd dolárov. Na takýto americký tlak Číňania nemajú ako odpovedať, keďže z USA za rok dovezú produkty v hodnote 250 miliárd dolárov. „Clá na čínsky tovar prinesú do štátnej pokladnice viac ako 100 miliárd dolárov a preto ich rád ponechám v platnosti,“ vyhlásil Trump. Americká kasa si v prípade zavedenia ciel na všetok čínsky tovar môže prilepšiť až o 142,5 miliardy dolárov.

Pokles akcií

Nečakané vyostrenie obchodného sporu vo štvrtok poslalo do mínusu všetky európske akciové indexy. Popoludní sa denné straty pohybovali od mínus 0,75 do mínus 1,5 percenta. Najmenšie straty zaznamenala britská burza FTSE 100 a najviac sa nedarilo francúzskemu indexu CAC 40. Vyostrenie obchodnej vojny prinesie v máji na akciové trhy pravdepodobne rovnaké straty ako koniec minulého roka. „Naozaj tvrdá obchodná vojna bude zlá pre celý svet,“ povedal známy americký investor Warren Buffett. Podľa neho Spojené štáty americké a Čína budú superveľmocami najbližších 100 rokov a bude medzi nimi ustavičné napätie.

Americký prezident odštartoval obchodnú vojnu v máji minulého roku zavedením 25-percentných ciel na oceľ a 10-percentných na hliník. Túto ochranu amerického trhu akceptovali krajiny ako Austrália, Japonsko, Južná Kórea a Brazília. Ďalšie sa pokúsili vzdorovať zavedením odvetných ciel a po vyostrení obchodného sporu nakoniec s obchodnými vzťahmi súhlasili Kanada aj Mexiko.

Na nečakané americké clá na oceľ aj hliník odpovedala protiopatreniami Európska únia. Následne sa americký prezident začal vyhrážať zavedením vysokých ciel na európske automobily a k upokojeniu situácie došlo až po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dohodol zvýšenie nákupov americkej geneticky modifikovanej sóje. Prípadné zavedenie ciel na európske automobily by ublížilo aj slovenskej ekonomike, keďže do USA vyváža Volskwagen Slovakia veľké SUV vozidlá ako Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna