Čína urobí opatrenia proti vyšším americkým clám

Čína vyhlásila, že prijme odvetné opatrenia, ak prezident USA Donald Trump uplatní vyššie clá na čínske tovary, čím sa zvyšuje napätie pred americko-čínskymi vyjednávaniami o obchode vo Washingtone.

09.05.2019 09:55
debata (5)

Peking bude nútený prijať „nevyhnutné protiopatrenia“, ak sa clá v piatok zvýšia, uviedlo vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. Nezverejnilo však podrobnosti.

„Čína hlboko ľutuje, že v prípade realizácie amerických colných opatrení, bude musieť prijať nevyhnutné protiopatrenia,“ konštatuje sa vo vyhlásení čínskeho rezortu obchodu. Prezident Trump vyvolal turbulencie na globálnych finančných trhoch, keď v nedeľu prekvapujúco pohrozil, že zvýši dovozné clá na čínske tovary v hodnote 200 mld. USD z terajšej úrovne 10 percent na 25 percent. Šéf Bieleho domu sa sťažuje, že rokovania prebiehajú veľmi pomaly a Peking sa snaží odstúpiť od predchádzajúcich dohôd.

Čína poprela, že by porušila sľuby urobené v rámci obchodných rozhovorov so Spojenými štátmi. „Čína dodržiava svoje sľuby a to sa nikdy nezmenilo,“ citovala agentúra AFP hovorcu čínskeho ministerstva obchodu

Hovorca tiež uviedol, že Čína je plne pripravená obhajovať svoje záujmy v obchodnej vojne so Spojenými štátmi. Peking podľa neho však dúfa, že Washington bude schopný riešiť problémy prostredníctvom dialógu namiesto jednostranných opatrení.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna