Pre Sulíka je OLAF bezzubý, eurofondy má strážiť európsky prokurátor

Na Slovensku podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka chýba strážca peňazí Európskej únie. Kandidáti SaS na poslancov Európskeho parlamentu preto budú podporovať vznik európskeho prokurátora, ktorý by mal dohliadať na možné rozkrádanie eurofondov.

06.05.2019 16:14
debata (7)

„Momentálne túto funkciu vykonáva OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom), čo je papierový tiger, úplne bezzubá organizácia. Pokladám za úplný vtip, že slovenská pobočka OLAF-u sedí na úrade vlády, čo je, ako keď dáte líške strážiť kurník,“ povedal v pondelok Sulík na tačovej besede.

Šéf SaS upozornil na nízke čerpanie eurofondov a na ich rozkrádanie. „Vtedy sú eurofondy škodlivé, keď živia korupciu v našej krajine namiesto toho, aby privádzali investície,“ uviedol Sulík. „Nestáva sa každý deň, ak sa niekto rozhodne prehovoriť o pomeroch na slovenských ministerstvách a jasne pomenuje, kde dochádza k únikom, rozkrádaniu, nesprávnemu použitiu, plytvaniu eurofondov,“ upozornil predseda liberálov.

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Zuzana Šubová informovala na tlačovej besede SaS o využívaní eurofondov v súvislosti s poradenskými, konzultačnými a audítorskými službami spoločnosti Deloitte. Na ministerstvo prišla v roku 2014 a v roku 2016 sa stala riaditeľkou odboru technickej pomoci pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Konflikt záujmov na ministerstve podľa Šubovej vznikol, keď sa generálnym riaditeľom sekcie programov regionálneho rozvoja stál bývalý zamestnanec Deloitte Marek Mitošinka.

„Nástupom pána Mitošinku enormne začal narastať objem zákaziek pre Deloitte. Na tento obrovský konflikt záujmov som začala upozorňovať aj najvyšších predstaviteľov ministerstva,“ uviedla Šubová. O stretnutie podľa nej požiadala aj ministerku Gabrielu Matečnú, ale tá nemala záujem riešiť tento problém. „Môj boj sa skončil tak, že bol so mnou rozviazaný pracovný pomer z titulu organizačnej zmeny,“ poznamenala Šubová. Mitošinka nedávno odstúpil z postu na ministerstve. „To je zadosťučinenie pre mňa, že moje tvrdenia boli pravdivé a opodstatnené,“ dodala Šubová.

Poslankyňa a podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová povedala, že ide o exemplárny príklad zneužívania eurofondov, ktoré končia v spoločnosti Deloitte. „Radový úradník na ministerstve je schopný vyrobiť to, čo predkladal za státisícové faktúry Deloitte,“ poznamenala poslankyňa s tým, že spolu so Sulíkom sa už vtedy obrátili na Európsku komisiu a začal sa tým zaoberať OLAF. „Európska komisia dodnes s týmito závažnými informáciami pracuje,“ dodala Ďuriš Nicholsonová.

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii upozornilo, že predstavitelia SaS dlhodobo skresľujú a účelovo nesprávne interpretujú čerpanie eurofondov určených pre mestá a obce, ktoré spravuje ministerstvo. „Agrorezort zmluvu so spoločnosťou Deloitte zdedil a využil len v minimálnej možnej miere. Expertné poradenstvo slúžilo len na naštartovanie Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý v tej dobe stagnoval a od roku 2017 už žiadne služby od firmy Deloitte využívané neboli,“ uviedlo ministerstvo. Porovnávať čistú hodinovú mzdu jedného radového zamestnanca s komplexnými nákladmi na expertný tím je podľa rezortu hrubo zavádzajúce.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #OLAF