Viac pre malých, málo pre všetkých? Danko a Sulík sa hádali o dane pre firmy

Andrej Danko presadil v koalícii vyššie zníženie daní z príjmu firiem, ale len pre menšie firmy. Richard Sulík by znížil všetkým, ale len máličko.

05.05.2019 13:49
debata (90)

Znižovanie daní na Slovensku je o kompromise, predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko preto bude rád, ak sa mu podarí presadiť o určité percento pokles dane z príjmu právnických osôb, či zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín, alebo upraviť stavebný zákon. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je však lepšie znížiť daň o trošku všetkým plošne, ako si vybrať jednu skupinu.

Slovensko podľa Danka disponuje veľkou možnosťou finančných zdrojov, ktoré keby sa efektívne investovali napríklad do diaľnic, či do budovania nemocníc, tak by sa výrazne zlepšila kvalita života ľudí. „Len my sme sa naučili stále len od ľudí peniaze brať, neinvestovať,“ uviedol Danko v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa Sulíka je však SNS už tri roky vo vláde a mohla prijať dostatok opatrení. „Dnes tu počúvame, že aký je potrebný zákon a čo všetko by chceli urobiť, ale nemohli. Problém je taký, že za 12 rokov spoločnosť stagnuje, nevyvíja sa, nemá koncepty,“ myslí si Sulík, ktorý upozornil, že SaS nesúhlasila napríklad s uvoľnením dlhovej brzdy a podľa neho je potrebné dodržiavať aj Maastrichské kritériá týkajúce sa zadlženia.

Podľa Danka sa však systémové veci na Slovensku menia a súčasná vláda niektoré problémy zdedila aj z minulosti. Napríklad zavedenie rekreačných poukazov však podľa predsedu parlamentu prinieslo pozitívny efekt, že sa viac ubytovacích zariadení registruje na daň z ubytovania a rastie aj počet prenocovaní.

Podľa Sulíka sa však „dalo cestovnému ruchu za posledné tri roky výrazne viac pomôcť, keby určené eurofondy boli riadne čerpané a neboli rozkrádané“. „Bolo by dobré, aby dane boli znižované plošne. Nepovedať, že ubytovacie služby sú tie extra, tie musíme podporovať a na ostatných kašleme. Bolo by dobré radšej menej znížiť všetkým, ako výrazne znížiť iba niektorým vybraným,“ tvrdí Sulík.

Danko upozornil, že strana SNS nie je vo vládnej koalícii sama. "Politika je umenie kompromisov. Ja nevládnem sám. Veľakrát musím Smeru-SD aj Mostu-Híd ustúpiť. Ak presvedčím Smer-SD, že treba znížiť dane na ubytovanie, som šťastný, keď ľuďom dáme rekreačné poukazy, som šťastný. Keď zrušíme dôchodcom koncesie, som šťastný, keď zvýšim minimálny dôchodok budem šťastný. Úspech je o kompromise,“ dodal Danko.

.....

VIDEO: Rekreačné poukazy zabrali, pomohli slovenskému cestovnému ruchu.

Video
90 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #SNS #SASKA