Britom zostane hotovosť, malé medené mince aj veľká päťdesiatlibrovka

Medené mince v hodnote jednej a dvoch pencí zostanú v Británii naďalej v obehu. Oznámil to počas týždňa minister financií Philip Hammond.

05.05.2019 09:21
debata

Vlani pritom vyhlásil, že tieto mince sú prekonané a zvyčajne ich ľudia len hromadia v zaváracích pohároch alebo ich dokonca vyhadzujú. V obehu zostane aj bankovka v hodnote 50 libier, o ktorej sa hovorilo ako o bankovke, ktorá je až príliš často zneužívaná na pranie špinavých peňazí, napísala agentúra Reuters.

„Technológia transformovala bankovníctvo pre milióny ľudí, uľahčila a urýchlila realizáciu finančných transakcií a platieb za služby,“ uviedol Hammond vo vyhlásení. „Je ale tiež jasné, že mnoho ľudí stále závisí od hotovosti a chcem, aby si verejnosť mohla vybrať, ako minú svoje peniaze.“

Oznámenie, že by sa zostávajúce medené mince v Británii mohli vydať rovnakou cestou ako mince v hodnote pol pence, ktoré boli zrušené v roku 1984, vyvolalo prudký odpor verejnosti. Pri prerokúvaní budúcnosti najmenších mincí v minulom roku ministerstvo uviedlo, že šesť z desiatich mincí v hodnote jednej a dvoch pencí je použitých pri transakciách iba raz, potom tieto mince skončia v pohári alebo v koši.

Hotovosť sa stala politickou záležitosťou, keď banky uzavreli tisícky pobočiek, čo zasiahlo najmä vidiecke oblasti. Ministerstvo odhadlo, že 2,2 milióny ľudí v Británii sú závislé na hotovosti, pretože nemajú bankový účet alebo z iného dôvodu. Až v roku 2017 prekonali debetné karty hotovosť a stali sa najčastejšie využívanou metódou platenia v Británii.

Skupina na ochranu spotrebiteľov Which? požaduje zriadenie regulátora, ktorý zabezpečí, že každý bude mať pohodlný prístup k hotovosti. Hammond uviedol, že bude zriadený úrad pre hotovostnú stratégiu, ktorý bude mať komplexný dohľad nad hotovosťou a zabezpečí dostupnosť hotovosti v nadchádzajúcich rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia