Trump stále tlačí na zníženie úrokov, Fed zatiaľ odolal

Americká centrálna banka signalizovala, že v nadchádzajúcich mesiacoch úroky pravdepodobne nezvýši ani nezníži vzhľadom na známky obnoveného zdravia ekonomiky, ale nezvyčajne nízkej inflácie.

02.05.2019 10:43
debata (2)

Federálny rezervný systém (Fed) to naznačil po tom, ako v stredu potvrdil hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni v pásme 2,25 až 2,5 percenta.

Keďže vyhlásenie Fed-u poukázalo na pretrvávanie nízkej inflácie, jeho formulácia pravdepodobne posilnila očakávania, že nasledujúcim krokom centrálnej banky by mohlo byť zníženie úrokov. Šéf Fed-u Jerome Powell však na tlačovej konferencii odmietol naznačiť nejakú nadchádzajúcu redukciu úrokov.

Americký prezident Donald Trump kritizuje riadenie Fed-u jeho šéfom Powellom ako príliš reštriktívne. V utorok Trump na Twitteri napísal, že ekonomika USA má „potenciál ísť nahor ako raketa“, ak by Fed znížil úroky a obnovil program nákupov dlhopisov. Na otázku v súvislosti s útokmi zo strany Trumpa však Powell odpovedal, že Fed je „nepolitická inštitúcia“, ktorá pri rozhodnutiach o svojich krokoch neberie do úvahy kritiku zvonku.

Fed v stredu uviedol, že „hospodárska aktivita rástla lepším tempom“. Minulotýždňová vládna správa ukázala, že ekonomika USA počas januára až marca dosiahla prekvapujúco silný rast 3,2 percenta. Išlo o najlepší výkon americkej ekonomiky za štyri roky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Donald Trump