E-mail v ruštine šokoval petrofirmy. 'Špinavú' ropu nikto nechce

Bol to pokojný veľkonočný sviatok, kým kancelárie veľkých ropných firiem a rafinérií v Európe nedostali e-mail v ruštine. "Čo to, 'sakra', píšu?" spomína jeden manažér na to, ako reagoval, keď poslal e-mail do moskovskej kancelárie na preklad. A bol to šok.

02.05.2019 08:00
debata (113)

E-mail poslal bieloruský štátny prevádzkovateľ ropovodov Gomeltransnefť. Rafinériám a prevádzkovateľom ropovodov v Poľsku, na Ukrajine, v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike v ňom oznámil, že ropa, ktorá k nim smeruje z Ruska ropovodom Družba dlhým 5 500 kilometrov, je silne znečistená.

„Žiadame vás, aby ste okamžite prijali všetky opatrenia, a vyhli sa tak prípadným stratám a ďalším negatívnym dôsledkom,“ uvádza sa v e-maile spoločnosti Gomeltransnefť datovanom 19. apríla, ktorý mala možnosť vidieť agentúra Reuters.

V nasledujúcich desiatich dňoch rafinérie a ropné firmy v Európe obmedzili nákupy ruskej ropy až o milión barelov denne, čo predstavuje zhruba desať percent dovozu tejto suroviny do Európy. Prerušenie dovozu prispelo k rastu cien ropy na šesťmesačné maximum nad 75 dolárov za barel, poškodilo povesť Ruska ako vývozcu v čase zvyšujúcej sa konkurencie ropy z USA a vyvolalo v Rusku vyšetrovanie, či nešlo o sabotáž. Až do utorka však odberatelia ropy nepočuli priamo od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť, že vyvážal znečistenú ropu, upozorňujú zdroje zo západných ropných firiem a od obchodníkov. A zatiaľ nemajú jasno ani v tom, kedy budú dodávky čistej ropy obnovené.

Problémy boli aj s ropou z Texasu

Kontaminácia ropy sa netýka len Ruska. Odberatelia americkej ropy z Európy a z Ázie v uplynulom roku odmietli rad dodávok z Texasu kvôli zlej kvalite. Rozsah a závažnosť problému je však u tohto prípadu vzácna, upozorňujú zdroje z odvetvia.

Až do súčasného incidentu bola Transnefť považovaná za veľmi spoľahlivú. Firma prevádzkuje 68 000 kilometrov ropovodov, ktorými denne pretečie okolo desať miliónov barelov ropy. Denne potom vyvezie viac ako štyri milióny barelov suroviny.

„Predstavuje to obrovský problém pre európske rafinérie závislé od dodávok ruskej ropy,“ uviedla analytička spoločnosti Energy Aspects Amrita Senová. „Aj keď to vyzerá ako mimoriadne, vyvoláva to otázku, či je potrebné hľadať alternatívneho dodávateľa ako zálohu.“

Ropa bola znečistená organickými chloridmi, čo sú zlúčeniny používané v odvetví na zvýšenie ťažby z ropných polí a na zrýchlenie toku ropy. Zlúčeniny je ale potrebné pred vstupom do ropovodu odstrániť, pretože môžu poškodiť vybavenie rafinérií alebo pri veľkých teplotách vytvárať jedovatý chlór.

Znečistenú ropu nikto nechce

Testy ropy z Družby v Bielorusku ukázali, že hladina organického chloridu medzi 19. a 22. aprílom predstavovala 150 až 330 častíc na jeden milión (ppm). Maximum povolenej Transnefťou je desať ppm.

„Tá ropa je nepredajná. Nemôžete len tak znížiť cenu a predať ju so zľavou, pretože tú ropu nikto nechce,“ povedal zdroj z jednej západnej ropnej firmy. Odberatelia, ktorí dostali kontaminovanú ropu, ju teraz musia niekde uskladniť a zriediť s čistou ropou, aby v nej bola nižšia úroveň chloridov. V prípade jedného veľkého ropného tankera to môže stáť milióny dolárov. Lenže tento postup je vhodný skôr pre ropu prepravovanú tankermi a nie je taký jednoduchý u ropy, ktorá je v ropovode.

Zbaviť sa ropy potrvá mesiace

Nemecko a Poľsko budú musieť obrátiť tok a nechať tiecť ropu späť do Ruska alebo do prístavov v Poľsku, pretože rafinérie v týchto krajinách nemajú dostatok skladovacích priestorov, aby ropu mohli skladovať, kým ju budú môcť zriediť. „To bude trvať mesiace a export z Ruska, a dokonca aj ťažba, sa možno budú musieť znížiť,“ dodala analytička Senová.

Prečo bola ropa znečistená, to zatiaľ nikto nevysvetlil. Vyjadrenie ruskej strany zatiaľ hovorí o úmyselnom znečistení v súkromnom terminále v Samare, kde sa odoberá ropa od niekoľkých malých firiem. Rozsah kontaminácie ale naznačuje, že znečistená ropa mohla byť čerpaná do potrubia niekoľko dní, ak nie týždňov. Bielorusko v utorok uviedlo, že v ropovode môže byť až päť miliónov ton znečistenej ropy, čo zodpovedá mesačnému vývozu ropovodom Družba a pri súčasných cenách hodnote 2,7 miliardy USD.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko