Bloomberg: Huawei mal zadné vrátka do siete Vodafonu. Firmy to odmietajú

Telekomunikačná skupina Vodafone sa ohradila proti tvrdeniu agentúry Bloomberg, že bezpečnostné medzery v zariadení čínskej spoločnosti Huawei mohli v roku 2011 tejto firme umožniť neoprávnený prístup do pevnej siete mobilného operátora Vodafone v Taliansku. Vzápätí sa voči takémuto tvrdeniu ohradil aj Huawei, informovala agentúra Reuters.

01.05.2019 12:18
debata (10)

„Bezpečnostné medzery (takzvaný backdoor – zadné vrátka), na ktoré odkazuje Bloomberg, sa týkali protokolu Telnet. Ten úplne bežne dodávatelia v odbore využívajú na vykonávanie diagnostických funkcií, ale nie je dostupný z vonkajšej siete. Chybné je tvrdenie agentúry Bloomberg, že to ‚mohlo dať spoločnosti Huawei neoprávnený prístup do pevnej siete operátora v Taliansku‘“, povedal ČTK hovorca spoločnosti Vodafone v Českej republike Marek Steiger.

Bloomberg v utorok s odvolaním sa na ľudí oboznámených so situáciou tiež napísal, že zraniteľnosť pretrvala v zariadení aj po roku 2012, a to aj v Británii, Nemecku, Španielsku a v Portugalsku. Vodafone zariadenia firmy Huawei používal podľa Bloombergu pre priaznivé ceny.

Proti tvrdeniu agentúry Bloomberg sa vzápätí ozvala aj spoločnosť Huawei. „Nie je absolútne nič pravdivé na domnienkach, že Huawei vo svojom zariadení ukrýva zadné vrátka,“ cituje z vyjadrenia Huawei londýnska redakcia agentúry Reuters. Firma Huawei dodala, že správa Bloombergu odkazuje na bežné problémy pri vývoji, ktoré boli hneď v tom čase vyriešené, teda pred siedmimi rokmi. To vo svojej správe pripúšťa aj Bloomberg.

„Okrem toho nemáme žiadny dôkaz o neoprávnenom prístupe. Nešlo o nič iné ako o omyl, keď nedošlo k odstráneniu diagnostickej funkcie po vývoji. Tieto problémy identifikovalo nezávislé bezpečnostné testovanie, ktoré iniciovala spoločnosť Vodafone v rámci našich rutinných bezpečnostných opatrení,“ uviedol hovorca Steiger. „Problémy v tej dobe spoločnosť Huawei odstránila,“ dodal.

Huawei je najväčším svetovým výrobcom telekomunikačných zariadení. Firma čelí tlaku najmä zo strany Spojených štátov, podľa ktorých môžu technológie Huawei znamenať bezpečnostné riziko a čínska vláda by ich mohla využívať na špionáž. Pred výrobkami Huawei a tiež ďalšou čínskou firmou ZTE potom na konci minulého roka varoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Huawei podozrenie opakovane odmieta. Postoj krajín Európskej únie k tejto záležitosti je nejednotný.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Huawei #Vodafone