Ďalšia plynová kríza na obzore? Slováci ju chcú zvládnuť spolu s Maďarmi

Začiatkom budúceho roka môže vypuknúť plynová kríza. Koncom roka totiž končí platnosť dohody o tranzite plynu medzi Ruskom a Ukrajinou.

01.05.2019 08:37
debata (41)

Slovensko a Maďarsko sa spoločne pripravia na hrozbu ďalšej plynovej krízy. Tá môže nastať od začiatku budúceho roka. Plyn z Ruska cez Ukrajinu do západnej Európy totiž môže prestať prúdiť pre stále neexistujúcu novú dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu. Terajšia dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou končí v posledný deň tohto roka.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga sa na spoločnej príprave na prípadnú plynovú krízu dohodol s maďarským ministrom zahraničných vecí a obchodu Péterom Szijjártóm počas rokovaní v čínskom Pekingu.

„Táto situácia sa ľahko môže vyvinúť do scenára, že dodávky plynu do Maďarska a Slovenska cez Ukrajinu sa zastavia. To je niečo, na čo sa musíme zodpovedne pripraviť,” zdôraznil šéf maďarskej diplomacie. „Pre nás je energetická bezpečnosť zásadná, berieme ju vážne a dlhodobo ju budujeme. Veríme, že ďalšia plynová kríza nenastane a Rusko sa s Ukrajinou dohodne, ale tomuto riziku je lepšie čeliť spoločnými silami,” zdôraznil slovenský minister hospodárstva Peter Žiga.

Jeden z možných scenárov ako predísť prípadnej plynovej kríze podľa maďarského ministra počíta s možnosťou vybudovania plynovodu z juhu ako rozšírenia projektu Turkish stream cez Srbsko a Bulharsko. Táto trasa by zásobovala aj Maďarsko a následne cez plynovodné prepojenie aj Slovensko. „Preukazuje sa, že vybudovanie prepojenia medzi našimi krajinami bolo veľmi správne rozhodnutie,“ dodal Szijjártó.

Slovensko sa každoročne pripravuje na prípadne problémy s dodávkami plynu najmä počas zimnej sezóny. „Priebežne komunikujeme s distribútormi a dodávateľmi a napríklad SPP investuje každoročne nemálo prostriedkov, aby sme mali dostatok plynu v prípade krízy. Komunikácia bude teraz postupom času oveľa intenzívnejšia,” konštatoval Žiga.

Obaja ministri sa zhodli, že na jeseň vznikne spoločná pracovná skupina, kde budú zastúpení významní hráči z oblasti distribúcie, dodávateľskej siete a obchodu z oboch krajín. Cieľom sú dohody na plynulom zásobovaní plynom aj v krízovej situácii.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Rusko #plyn #Ukrajina