V košickom U.S. Steel budú robiť štyri dni v týždni

Zamestnanci spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) budú v máji pracovať iba štyri dni v týždni s tým, že budú dostávať 70 percent mzdy.

30.04.2019 10:52
debata (27)

Tento návrh dalo odborárom vedenie podniku už minulý týždeň. V podobnom režime pritom zamestnanci už pracovali aj v roku 2015. Odborári OZ KOVO U.S.Steel Košice sa návrhom zaoberali aj v pondelok na stretnutí s vedením podniku. Na pondelkovom rokovaní mali obidve strany k návrhu ešte námietky.

"Jeden deň v týždni budú mať zamestnanci neprideľovanú prácu, to znamená, že budú môcť byť doma, ale zároveň budú za ten deň poberať 70 % priemerného svojho zárobku. V priemere prídu o 20 % z platu,“ uviedol predseda Rady odborov U.S. Steel Košice Juraj Varga pre RTVS.

Hovorca košickej hutníckej spoločnosti Ján Bača pred niekoľkými dňami povedal, že podmienky na trhu sú komplikované a kľúčové ukazovatele výkonnosti výrobného sektora po niekoľko mesiacov po sebe klesajú.

„Toto priamo ovplyvňuje oceliarske odvetvie a U.S. Steel Košice musí zvládať tieto situácie takým zodpovedným spôsobom, aby to pomohlo zaistiť budúcnosť spoločnosti. Neustále komunikujeme s odbormi a budeme s nimi pracovať na tom, aby sme našli výsledné riešenie," povedal vtedy Bača.

„Uvedomujeme si aktuálnu situáciu na trhu s oceľou, firma už od polovice apríla zaviedla tvrdšie šetriace opatrenia. Štvordňový pracovný týždeň sa nám zdá prijateľnejší ako čerpanie náhradného pracovného voľna,“ vyjadril sa Juraj Varga.

Od polovice apríla mohli záujemcovia čerpať neplatené voľno. Ponuka platila od Veľkonočných sviatkov až do konca apríla, pričom v takom prípade si zamestnanci, ktorí sa pre tento krok rozhodli, museli platiť pomernú časť zdravotného poistenia. Koľkí takúto ponuku prijali, vedenie hutníckej spoločnosti ani odborári nekomentovali. Vedenie poslalo na prevádzky list, kde takýto postup zdôvodnilo zhoršujúcimi sa podmienkami na trhu s oceľou.

V podniku je momentálne vyhlásená štrajková pohotovosť, keďže ani deväť kôl kolektívneho vyjednávania o mzdovom dodatku k platnej kolektívnej zmluve nevyústilo do dohody. Obe strany sa dohodli, že do rokovaní vstúpi sprostredkovateľ doporučený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

.....

VIDEO: Spoločnosť po rokovaní s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer), deklarovala nielen to, že zostáva na Slovensku, ale aj to, že chystá veľkú investíciu. Čo podľa firmy v januári čakalo 12-tisíc zamestnancov košických oceliarní? Pozrite si video TV Pravda.

Video
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #U.S. Steel Košice