Znečistená ropa nahnevala Putina, úrady spustili vyšetrovanie

Kontamináciou ruskej ropy sa zrejme začnú zaoberať aj štátne orgány, vrátane tých činných v trestnom konaní. Naznačil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin.

27.04.2019 15:38
debata (174)

Okolnosti znečistenia ropy, pre ktoré teraz netečie ropa južnou vetvou ropovodu Družba ani na Slovensko, sa zaoberá prevádzkovateľ ruských ropovodov Transnefť. Dovoz ruskej ropy pre kontamináciu organickým chloridom pozastavilo tento týždeň okrem Slovenskej republiky tiež Česko, Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie štáty. Moskva uviedla, že dodávky by mali byť obnovené do dvoch týždňov.

„Som si vedomý toho, čo sa stalo, ale podrobnosti mi nie sú známe. Aby sme pochopili, čo sa tam stalo, je potrebné začať vyšetrovanie,“ povedal v sobotu Putin novinárom v Pekingu, kde sa zúčastňuje na konferencii o novej Hodvábnej ceste. O veci Putin stručne rokoval aj s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Problém podľa informácií agentúry Reuters vznikol minulý týždeň, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu nadmernou hladinou organického chloridu. Uvedená látka sa používa na zvýšenie produkcie ropy. Pred transportom je ale potrebné ju od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinačné zariadenia.

Úrady hľadajú, kde sa stala chyba

Ruský premiér Dmitrij Medvedev podľa agentúry Interfax nariadil ministerstvám energetiky a obchodu, aby do siedmich dní vec vyšetrili a pripravili návrhy, ako zamedziť opakovanie situácie. Výsledky vyšetrovania by mali byť odoslané prokuratúre. Hovorca ruského monopolného prepravcu ropy Transnefť Igor domina v piatok oznámil, že ruské úrady vyšetrujú „úmyselné znečistenie ropy v ropovode Družba“ ako trestný čin.

„Najprv je samozrejme nevyhnutné vykonať vyšetrovanie na úrovni samotnej Transnefti. Pokiaľ nebude interné podnikové vyšetrovanie stačiť, nevylučujem, že vykonáme dôkladnejšie (vyšetrovanie) s pomocou štátnych orgánov a odborníkov,“ povedal Putin.

Šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko po rokovaní so svojimi náprotivkami z Ruska, Bieloruska a Poľska v piatok v Minsku povedal, že ruská ropa južnou vetvou ropovodu Družba normálne potečie najskôr „ku koncu prvej májovej dekády“. Podľa neho sa podarilo nájsť technické riešenie problému so znečistenou ropou. Na južnú vetvu ropovodu Družba je napojené aj Slovensko a Česká republika, kam aktuálne žiadna ruská ropa pre jej znečisteniu netečie.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Vladimir Putin