MOL chce vykúpiť akcie Slovnaftu, ich cenu to ženie hore

Vyhlásenie skupiny MOL, že plánuje podať verejnú ponuku minoritným akcionárom spoločnosti Slovnaft na odkúpenie ich zvyšných akcií, rozhýbalo na bratislavskej burze obchodovanie s akciami slovenskej rafinérie.

19.04.2019 12:08
debata (2)

Za týždeň od vyhlásenia MOL-u sa totiž previedli na burze akcie za takmer 164 tis. eur. Ich hodnota od piatka 12. apríla, kedy väčšinový akcionár Slovnaftu svoj zámer ohlásil, medzitýždenne stúpla o 8,2 % na 106 eur. Pre porovnanie, týždeň predtým sa na burze nepreviedla ani jedna akcia Slovnaftu a od začiatku apríla ich bolo celkovo iba 44.

Hneď v pondelok 15. apríla, teda prvý obchodovací deň po oznámení plánovanej povinnej ponuky, sa na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) zobchodovalo 1 295 akcií Slovnaftu za takmer 127 tisíc eur a ich cena stúpla o 2 % na 100 eur. Ďalšie obchody prišli v stredu, kedy nového majiteľa našlo 291 akcií Slovnaftu celkovo za takmer 30 tis. eur. Ich cena sa opäť posúvala nahor na 103 eur. Napokon na záver skráteného týždňa vo štvrtok sa zobchodovalo ešte 65 akcií Slovnaftu v hodnote bezmála 7 tisíc eur a ich záverečná hodnota sa vyšplhala na 106 eur za kus.

Skupina MOL pritom v Slovnafte kontroluje 98,56 % akcií. Zvyšných 1,44 % akcií vlastnia menšinoví akcionári, z toho väčšinu tvoria súkromné osoby. MOL svoje rozhodnutie podať verejnú ponuku komentoval aj nízkym objemom obchodov s akciami Slovnaftu. Tvrdí, že menšinovým akcionárom tak dá možnosť získať hotovosť za výhodných podmienok. Verejnú ponuku musí ešte schváliť Národná banka Slovenska (NBS).

Ako ďalej informovala spoločnosť, za týmto krokom je tiež snaha skupiny MOL zjednodušiť a racionalizovať akcionársku štruktúru a znížiť tak celkovú administratívnu náročnosť s vedením spoločnosti na Burze cenných papierov v Bratislave. Ďalšie informácie o verejnej ponuke budú zverejnené po jej posúdení NBS.

Skupina MOL Group je integrovaná medzinárodná firma aktívna v ropnom a plynárenskom priemysle so sídlom v Budapešti. Je prítomná vo viac ako 30 krajinách, zamestnáva vyše 26 000 ľudí. Jej portfólio pokrýva rôznorodé činnosti v segmente ropy a zemného plynu v 13 krajinách a v 8 krajinách spoločnosť vykonáva aj výrobné aktivity. Spoločnosť MOL Group prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci svojho integrovaného dodávateľského reťazca v Maďarsku, Chorvátsku a na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #MOL