Plus 8 mesiacov, 270 miliónov navyše pre Mochovce. Štát to chce skresať

Štát sa chystá debatovať s talianskym väčšinovým majiteľom Slovenských elektrární Enelom o termíne aj cene Mochoviec. Chce skresať nové navýšenie financií aj času, ktoré po novom žiadajú Slovenské elektrárne.

16.04.2019 11:03
debata (6)

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu slovenskú stranu žiadosť o ďalšie peniaze a viac času prekvapila, keďže ešte pred pár mesiacmi to Slovenské elektrárne neavizovali. Štát nepovažuje návrhy za definitívne, nebude s nimi súhlasiť, chce vedieť dôvody, prečo sa opäť navyšuje rozpočet a predlžuje čas. Zároveň bude žiadať vyvodenie personálnej zodpovednosti, pretože sa domnieva, že taliansky akcionár má nedostaky v riadení projektu.

Slovensko ako 34 % akcionár projekt neriadi, je v rukách talianskeho väčšinového vlastníka Slovenských elektrární. Takisto chce mať presný termínový kalendár ďalšieho postupu.

Dostavba tretieho a štvrtého jadrového bloku je financovaná z úverov a dividend spoločnosti Slovenské elektrárne. Podľa Žigu takto to bolo stanovené ešte v privatizačnej zmluve, ktorú uzavrela vláda Mikuláš Dzurindu. Bankové úvery sú vo výške približne 4 miliardy eur a splácať sa budú z výnosov elektrárne po jej dokončení. Odhaduje, že prvé dividendy budú Slovenské elektrárne vyplácať približne o desať rokov.

.....

VIDEO: Pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Mochoviec došlo podľa polície k spáchaniu trestného činu. Toho sa mali dopustiť dvaja bývalí kľúčoví manažéri Slovenských elektrární. Priamo na letisku zadržala polícia talianskeho občana, obvinenému zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.
Video

Dostavba tretieho bloku sa nachádza vo finálnej fáze, uviedol Žiga. Prebiehajú posledné skúšky – studená hydroskúška bola dokončená v minulom roku, horúca hydroskúška koncom marca. Skúška bola podľa Žigu úspešná, niektoré parametre až dvojnásobne lepšie ako si to normy vyžadujú. Zároveň odmietol obavy o bezpečnosť blokov, ktoré zaznievajú najmä z rakúskej strany, strašenie považuje za iracionálne.

Na bezpečnosť dozerá nezávislý Úrad jadrového dozoru SR a kontroly sú ešte dôkladnejšie, aj pre tlak verejnosti, povedal Žiga. Tretí blok bude v júni alebo v júli pripravený na zavážanie paliva, ale úradné procesy predĺžia spustenie bloku o avizovaných osem mesiacov.

.....

VIDEO: Výstavbu Mochoviec roky koordinoval taliansky Enel. Odborník na energetiku a podpredseda predstavenstva spoločnosti VÚJE Peter Líška vidí za neustálym predlžovaním termínov pochybenia vedenia. "Ľudia, ktorí prevádzkujú zariadenia a majú potom zrazu stavať… Nemali skúsenosti s výstavbou,“ povedal Líška pre Pravdu v rozhovore z októbra 2018.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel #jadrová energetika