Hlavybôľ pre automobilky. Číňania kupujú menej áut

Celkový predaj áut v Číne pokračoval v marci v poklese, už deviaty mesiac po sebe. Tempo poklesu sa však v porovnaní s prvými dvomi mesiacmi roka výrazne zmiernilo. Uviedla to Čínska asociácia výrobcov áut (CAAM).

13.04.2019 09:47
debata (2)

Asociácia informovala, že v marci sa na najväčšom automobilovom trhu sveta predalo celkovo 2,52 milióna áut. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 5,2 %. Pokles sa tak zmiernil po januárovom prepade o 16 % a februárovom o 14 %. Navyše, predaj áut v Číne klesol aj za celý rok 2018, čo bol prvý celoročný pokles predaja od 90. rokov minulého storočia. Dôvodom je najmä ekonomiku poškodzujúci obchodný spor s USA.

Už začiatkom týždňa informovala čínska automobilová asociácia CPCA o vývoji maloobchodného predaja áut. Ten klesol v marci o 12 % na 1,78 milióna. Aj v tomto prípade sa pokles predaja oproti vývoju vo februári zmiernil, keď v druhom mesiaci roka klesol maloobchodný predaj áut o 18,5 %. Predaj vozidiel v Číne však na začiatku roka vždy ovplyvňujú oslavy lunárneho Nového roka.

V rámci celkového predaja áut ale veľmi dobré čísla vykázal predaj ekologických áut, teda elektrických vozidiel, hybridných áut a plug-in hybridov. Ich predaj sa v marci medziročne zvýšil o 85,4 % na 126.000.

Vysoký rast predaja zaznamenali tieto autá v Číne aj za celý minulý rok, aj keď celkový predaj áut sa znížil. Predaj ekovozidiel v Číne vzrástol vlani takmer o 62 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #automobilky