Nemci skresali prognózy rastu na polovicu

Rast nemeckej ekonomiky sa tento rok prudko spomalí, uviedol šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

12.04.2019 16:27
debata (1)

Najväčšia európska ekonomika, ktorá je do veľkej miery závislá od vývozu, dopláca na obchodný konflikt USA s ostatnými krajinami a neistotu spojenú s odchodom Británie z Európskej únie.

Nemecká centrálna banka Bundesbank ešte v decembrovej prognóze počítala s tohtoročným rastom domácej ekonomiky na úrovni 1,6 %. Weidmann však v piatok na okraj jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone uviedol, že nová prognóza MMF na úrovni 0,8 % je „úplne prijateľná“. Navyše, ako dodal, posledné údaje z ekonomiky signalizujú, že ani tento odhad sa nemusí naplniť a rast nemeckej ekonomiky môže byť ešte o niečo slabší.

Ešte výraznejšie zhoršenie prognózy rastu nemeckej ekonomiky by mala na budúci týždeň predstaviť nemecká vláda. Ako v piatok uviedol pre agentúru Reuters zdroj z nemeckej vlády, v stredu 17. apríla by ministerstvo hospodárstva malo zverejniť nový odhad rastu ekonomiky na rok 2019, a to na úrovni 0,5 %. To predstavuje výrazné zhoršenie prognózy, keďže v januári ešte vláda počítala s rastom o 1 %.

Ministerstvo by zároveň malo zverejniť aj odhad na rok 2020, a to v porovnaní s rokom 2019 omnoho optimistickejší. Podľa zdroja by minister hospodárstva Peter Altmaier mal stanoviť prognózu budúcoročného rastu na úrovni 1,5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP