Kažimír: Zníženie daní ovplyvní až ďalší rozpočet, treba kompromisy

Peter Kažimír odovzdá po siedmich rokoch rezort financií svojim nasledovníkom s historicky najnižším deficitom verejných financií.

11.04.2019 12:12
debata (4)

Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii, Eurostat s vysokou pravdepodobnosťou už o niekoľko dní notifikuje deficit verejných financií za rok 2018 na úrovni 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je o 0,1 percentu­álneho bodu lepší výsledok ako v doteraz najlepšom roku 2017.

Odchádzajúci minister počas svojho pôsobenia na čele rezortu financií pritom pripravil sedem rozpočtov. Rezort preberal v roku 2012 s deficitom na úrovni 4,3 % HDP. Svoje ministrovanie pritom ukončil s rozpočtom, podľa ktorého má Slovensko v tomto roku hospodáriť už bez deficitu. „Som veľmi hrdý na to, že ten posledný bol prvýkrát v našej histórii vyrovnaný,“ tvrdí. S postupným zlepšovaním hospodárenia verejnej správy súvisí aj znižovanie dlhu verejných financií, ktorý klesol z takmer 55 % HDP v roku 2013 pod 49 % výkonu ekonomiky v roku 2018.

Vyrovnaný rozpočet 2019 je reálny

Budúci guvernér centrálnej banky pritom považuje dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v tomto roku stále za realistické. Koalícia sa totiž podľa neho dohodla, že jej opatrenia sa už tohtoročného rozpočtu nedotknú.

„V roku 2019 sa žiadna dráma z pohľadu politických priorít koaličných strán nemôže udiať. Pokiaľ viem, taký je aj záver poslednej koaličnej rady,“ povedal s tým, že všetky ďalšie zmeny sa tak majú týkať najskôr až roku 2020. Komplikáciou môže byť ekonomické spomalenie, ktoré môže podľa Kažimíra spôsobiť, že jeho nástupcovia nebudú môcť počítať s nejakými výraznými nadpríjmami. „Ale to neznamená, že by sa nemohli dosiahnuť výsledky napísané v rozpočte na tento rok,“ dodal.

Čo bude v ďalších rokoch, je už podľa Kažimíra otázkou na jeho nástupcov. Premiér Pellegrini však vo štvrtok naznačil, že kompromisy ohľadom koaličných návrhov tak, aby sa nezdevastovali verejné financie, sú dosiahnuteľné a chce o nich rokovať sám ešte kým na stoličku nenastúpi nový minister. Cestou, ako ochrániť verejné financie, je podľa Kažimíra aj úprimnosť. „Treba hovoriť pravdu všetkým, ktorí sedia okolo stola, aby vnímali realitu,“ povedal s tým, že pri príprave nových rozpočtov treba zohľadňovať aj otázku ekonomického spomaľovania.

Z ministra financií bude guvernér

Peter Kažimír podal svoju demisiu na post ministra financií do rúk prezidenta Andreja Kisku vo štvrtok. Vo funkcii pôsobil od roku 2012 a v súčasnosti bol najdlhšie slúžiacim ministrom financií v Európskej únii.

„Bolo pre mňa cťou na tomto rezorte pôsobiť tak dlhý čas. Mohol som to robiť len preto, lebo som mal okolo seba skvelých ľudí,“ tvrdí. Ešte predtým pôsobil na rezorte financií v rokoch 2006 až 2010 ako štátny tajomník, nasledujúce dva roky zastával post podpredsedu Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet.

Jeho ďalšie kroky budú smerovať do Národnej banky Slovenska, kde od 1. júna nastúpi na post guvernéra. Pred podaním demisie sa vzdal poslaneckého mandátu a v najbližších dňoch by sa mal vzdať aj všetkých svojich politických funkcií v strane Smer-SD.

Ministerstvo financií dočasne povedie predseda vlády Peter Pellegrini, ktorého by mal po Veľkej noci nahradiť nový šéf rezortu financií Ladislav Kamenický. Nomináciu súčasného šéfa parlamentného finančného výboru na post ministra financií však ešte musí budúci týždeň odobriť predsedníctvo strany Smer-SD, do ktorej portfólia rezort financií patrí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Peter Kažimír #NBS #ministerstvo financií