Nemcom chýbajú byty, ale Merkelová odmietla ich vyvlastňovanie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu jasne odmietla návrhy na vyvlastňovanie bytov v majetku veľkých firiem.

10.04.2019 18:12
debata (14)

Parlamentu, v ktorom čelila otázkam poslancov, povedala, že problémy s nedostatkom bytov a rastom nájmov je potrebné riešiť inak.

„Vyvlastnenie považujem za zlú cestu,“ zdôraznila opakovane Merkelová, podľa ktorej by takýto krok vôbec neprispel k tomu, aby sa začalo stavať viac bytov.

Vyvlastniť približne 250 000 berlínskych bytov, ktoré sú v majetku veľkých firiem, požaduje iniciatíva, ktorá sa v nemeckej metropole rozbehla cez víkend. Podľa jej organizátorov by takýto krok prispel k zastaveniu prudkého rastu nájmov, ktoré v Berlíne za desať rokov stúpli asi o 90 percent.

Radikálny návrh privítali politici opozičnej Levice aj Zelených a tiež niektorí členovia vládnej sociálnej demokracie. Jej šéfka Andrea Nahlesová ho ale rovnako ako Merkelová aj predstavitelia tretej koaličnej strany – CSU – odmietla. Podľa kancelárky je skôr nutné hľadať cesty, ako urýchliť bytovú výstavbu, alebo podporiť rodiny pri nákupe nehnuteľností.

V nemeckej metropole je spolu viac ako 1,9 milióna bytov. V nájme ich je pritom veľká väčšina – približne 86 percent, teda 1,63 milióna. Požiadavka iniciatívy na vyvlastnenie sa teda týka asi 15 percent bytov, ktoré sa v Berlíne prenajímajú.

Bytová problematika vyvoláva politickú debatu aj v Česku v Prahe, ktorá sa potýka s nízkou výstavbou nových bytov a s vysokými cenami za bývanie. Zástupcovia koalície Pirátov, Prahy Sobě a Spojených síl pre Prahu (TOP 09 a STAN), ktorá riadi pražskú radnicu, sa minulý týždeň zhodli, že za jeden z problémov považujú prázdne byty v metropole. Chcú ho riešiť pomocou pozitívnych opatrení, napríklad daňovými zľavami, nie vyšším zdanením neobývaných bytov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #Nemecko