Taliani deficit neskrotia, dlh stúpne na 132,6 % HDP

Talianska vláda znížila odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na iba 0,2 percenta z predtým predpokladaného jedného percenta. Zároveň zvýšila cieľ pre tohtoročný rozpočtový deficit na 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z 2,04 percenta sľúbených Európskej komisii.

10.04.2019 11:55
debata (30)

Nový rozpočtový cieľ sa nachádza na úrovni, ktorú Európska komisia na jeseň označila za príliš vysokú a porušujúcu pravidlá EÚ, upozornila agentúra Reuters. Talianska vláda však tvrdí, že „štrukturálny deficit“ očistený od výkyvov v hospodárskom raste bude v súlade s jej záväzkami voči Bruselu.

Vláda v utorok tiež predpovedala, že úroveň talianskeho štátneho dlhu sa v tomto roku vyšplhá na nové povojnové maximum 132,6 percenta HDP. Taliansky dlh je v pomere k HDP druhý najvyšší v eurozóne po Grécku.

V budúcom roku by sa mal taliansky HDP podľa novej vládnej prognózy zvýšiť len o 0,8 percenta namiesto predtým predpokladaného nárastu o 1,1 percenta. Cieľ pre rozpočtový deficit v budúcom roku vláda zvýšila na 2,1 percenta HDP z predtým plánovaných 1,8 percenta.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #HDP