Mochovce opäť meškajú. Dodržanie rozpočtu je otázne

Otázniky okolo Mochoviec sa množia. Termín spustenia tretieho bloku sa totiž pravdepodobne opäť posunie. V polovici marca bola ukončená horúca hydroskúška na treťom bloku. "Teraz prebieha veľká revízia a očakávame, že po technickej stránke bude 3. blok pripravený na zavážanie jadrového paliva v lete,“ povedal hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

10.04.2019 15:00
jadrova elektraren, mochovce Foto: ,
Nové jadrové bloky v Mochovciach by po ich dokončení pokryli okolo 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.
debata (14)

Termín spustenia sa tak posúva približne o jeden štvrťrok. Posledné plány totiž rátali s tým, že 3. blok bude štartovať v druhom kvartáli tohto roka. Otázne zostáva aj dodržanie posledného rozpočtu vo výške 5,4 miliardy eur. Rozlúsknuť sa to má už tento mesiac.

"V priebehu apríla, po ukončení analýz a rokovaní riadiacich orgánov, budeme informovať o opatreniach na minimalizáciu dosahov na rozpočet a harmonogram,“ hovorí Šarišský. Pre Slovenské elektrárne je podľa neho vždy na prvom mieste zabezpečenie najvyššej úrovne jadrovej bezpečnosti, ktoré je nadradené termínom alebo rozpočtu.

Na omeškanie dostavby tretieho bloku upozornila v pondelok opozícia. Opozičná strana SaS chce pre Mochovce zvolať aj mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru, kde chce odpovede od ministra hospodárstva Petra Žigu. Okrem posunutia stavebných prác chce opozícia riešiť aj možné predraženie o ďalších 200 miliónov eur. Rozpočet by sa tak navýšil na 5,6 miliardy eur.

Ministerstvo hospodárstva sa podľa jeho hovorcu Maroša Stana vyjadrí až po oficiálnych informáciách od Slovenských elektrární. Súčasne je však ministerstvo pripravené na úrovni akcionárov veľmi razantne žiadať vysvetlenie a návrh ďalšieho postupu, dodáva. "Za dostavbu nesie plnú zodpovednosť súkromný vlastník s manažérskymi právomocami a nie štát ako menšinový akcionár. Je to dôsledok zbabranej a nevýhodnej privatizácie počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu,“ hovorí Stano. Rezort pozorne sleduje aj postupné uvádzanie tretieho bloku elektrárne do prevádzky, ako aj ukončenie ďalšieho dôležitého míľnika – horúcej hydroskúšky.

Spolu 66 percent akcií elektrární získal v roku 2006 taliansky Enel za 840 miliónov eur. Čisté zisky elektrární po privatizácii a následnom zdražení elektriny za roky 2006 až 2014 dosiahli spolu 2,4 miliardy eur. Privatizačná dohoda počíta s tým, že dividendy bude podnik vyplácať až po dostavbe Mochoviec. Enel je v súčasnosti na odchode z elektrární a po dostavbe Mochoviec jeho podiel preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého boháča Daniela Křetínskeho. Štát sa od privatizácie ako 34-percentný akcionár len pozerá na to, čo sa v Slovenských elektrárňach deje.

"S ohľadom na prebiehajúce aktivity rakúskych protijadrových organizácií očakávame rozsiahle obštrukcie v administratívnom povoľovacom procese, ktoré môžu uvádzanie do prevádzky oddialiť aj o niekoľko mesiacov, hoci z technického hľadiska bude 3. blok elektrárne na uvádzanie do prevádzky plne pripravený,“ hovorí za Slovenské elektrárne Šarišský.

Rakúski ochranári sa ostro postavili proti dostavbe mochovských blokov. Viedeň zakázala používanie jadrovej energie ešte v roku 1978. Doplatila na to aj nová atómka Zwentendorf, ktorú nikdy nespustili. Jej výstavba a konzervácia stála 14 miliárd šilingov (okolo 1,02 miliardy eur).

Organizácia na ochranu životného prostredia Global 2000 spochybnila bezpečnosť Mochoviec. Opiera sa pritom o fotografie bývalých pracovníkov a inžinierov. Na jej tvrdeniach stoja aj námietky politických strán SPÖ, FPÖ, Liste JETZT a strany Zelených, ktoré žiadajú okamžité zastavenie dostavby. Kritikou následne nešetrila ani rakúska ministerka životného prostredia Elisabeth Köstingerová (ÖVP). Jej pochybnosti naposledy rozptyľoval slovenský minister hospodárstva Peter Žiga v polovici marca pri jej návšteve Slovenska. Zdá sa však, že nie posledný raz.

Na dostavbu dozerá aj Úrad jadrového dozoru. Ten naposledy rozptyľoval pochybnosti okolo bezpečnosti po zverejnení zistení o pochybeniach, ktoré vlani v septembri zverejnil bývalý zamestnanec Slovenských elektrární pán Zadra a pani Simoneta Tokareva. Ukázalo sa, že väčšina z nich už bola zo strany úradu alebo elektrární riešená. Na mochovskej stavbe sú permanentne prítomní inšpektori ÚJD, tí pravidelne robia plánované aj neplánované kontroly. Úrad vedie s rakúskou vládou o dostavbe tretieho a štvrtého bloku aj takzvaný bezpečnostný dialóg.

Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov. To by pokrylo okolo 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Mochovce #Žiga #dostavba Mochoviec