Trump chystá pre Európu clá za 11 miliárd dolárov. Dôvodom je Airbus

USA uvažujú o uvalení ciel na tovary z Európskej únie v hodnote približne 11 mld. USD v reakcii na subvencie únie pre výrobcu lietadiel Airbus.

09.04.2019 10:17 , aktualizované: 12:46
debata (46)

Svetová obchodná organizácia (WTO) totiž dospela k záveru, že subvencie EÚ majú negatívny vplyv na USA. Americké clá by sa mohli dotknúť napríklad európskych lietadiel či syrov, uviedol splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer. Informuje o tom portál bbc.com.

Hodnotu tovarov, ktorých sa budú clá týkať, podľa splnomocnenca určí arbitráž na pôde WTO. Výsledok arbitráže sa očakáva v priebehu niekoľkých mesiacov. Predbežný zoznam tovarov, na ktoré majú byť uvalené clá, USA zverejnili pre verejnú konzultáciu.

Na predbežnom zozname sú civilné lietadlá, komponenty a vrtuľníky. Okrem týchto výrobkov by sa clá mali dotknúť aj odevov a potravinových produktov, ako syry, ovocie, víno, olivový olej i produkty z rýb, napríklad z lososa.

„Táto vec je predmetom právneho sporu 14 rokov a nadišiel čas pre činy,“ povedal Lighthizer. „Naším konečným cieľom je dosiahnuť dohodu s EÚ, aby sa ukončili všetky subvencie pre veľké civilné lietadlá, ktoré nie sú v súlade s pravidlami WTO. Keď EÚ zruší tieto škodlivé subvencie, dodatočné americké clá, ktoré sa uvalia ako odveta, sa môžu zrušiť,“ vyhlásil splnomocnenec USA pre obchod.

Airbus: Sankcie nemajú právny základ

Podľa výrobcu lietadiel Airbus neexistuje žiadny právny základ na uvalenie obchodných sankcií na európsku firmu zo strany Washingtonu. Zároveň varoval pred ďalším zvýšením napätia v obchode.

Hovorca Airbusu Rainer Ohler v tejto súvislosti povedal, že európsky výrobca lietadiel prijal opatrenia na splnenie „relatívne drobných“ nedoriešených požiadaviek zo strany WTO. Čo sa týka sumy okolo 11 miliárd USD, ktorú mali spôsobiť Spojeným štátom dotácie EÚ pre Airbus, tak to USA podľa neho preháňajú.

„To je veľmi prehnané,“ povedal Ohler na výšku navrhovaných ciel na európske produkty. „Nakoniec, rozhodovať bude WTO, nie USA,“ dodal. Zároveň upozornil, že rozhodnutie organizácie z minulého týždňa proti Boeingu v súvislosti s daňovými úľavami pre americkú firmu by malo EÚ umožniť „pristúpiť k ešte výraznejším protiopatreniam“.

Navyše, zdroj z Európskej komisie uviedol, že Európska únia je pripravená na prípadnú odvetu voči USA. „To všetko iba povedie k zbytočnému obchodnému napätiu a ukazuje, že jediným rozumným riešením v tomto dlhoročnom konflikte je vzájomné urovnanie sporov,“ dodal Ohler.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna