Transsexuáli, vojny robotov. Aj preto zrušil Google komisiu pre umelú inteligenciu

Sotva ju založili, už ju rušia. Google rozpustil poradnú komisiu pre umelú inteligenciu, lebo nominácia niektorých členov vyvolala debaty.

05.04.2019 09:39
debata

Americká technologická spoločnosť Google rozpustila poradnú komisiu pre etické otázky súvisiace s umelou inteligenciou, ktorú založila minulý týždeň. Dôvodom sú podľa internetového spravodajského portálu Vox kontroverzie okolo dvoch z jej ôsmich členov.

Komisia, ktorá bola založená 26. marca, mala dávať odporúčania Googlu a ďalším spoločnostiam a pracovníkom vo výskume v takých oblastiach, ako je napríklad softvér pre rozpoznávanie podľa tváre, ktorý vyvolal znepokojenie z rasových predsudkov.

V osemčlennej externej poradnej komisii pre pokročilú technológiu (ATEAC; Advanced Technology External Advisory Council) boli zastúpení odborníci na technológie i digitálne etiku.

„Je jasné, že v súčasnom prostredí nemôže ATEAC fungovať tak, ako sme chceli. Takže komisiu rušíme a vraciame sa na začiatok,“ uviedol vo štvrtok zástupca spoločnosti Google v e-maile agentúre Reuters.

Portál Vox uviedol, že zamestnanci Googlu podpísali petíciu požadujúcu odvolanie Kay Colesové Jamesovej pre poznámky o transsexuálnych osobách. Ďalším problémom je členstvo manažérky zo spoločnosti vyrábajúce drony Dyan Gibbensovej, ktoré vyvolalo diskusiu o použití umelej inteligencie Googlu na vojenské účely.

Komisiu tvorili behaviorálny ekonóm Alessandro Acquisti, expert na aplikovanú a výpočtovú matematiku Bubacarr Bah, odborník na strojové učenie De Kai, špecialistka na automatické systémy Dyan Gibbensová, odborníčka na psychológiu a umelú inteligenciu Joanna Brysonová, Kay Colesová Jamesová, ktorá sa venuje minimalizácii vlády a osobnej slobode, filozof so zameraním na digitálnu etiku Luciano Floridi a diplomat William Joseph Burns.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia