Parlament zrušil osobitný odvod, boli za to všetci

Parlament po výčitkách Európskej komisie zrušil osobitný odvod pre veľké obchodné reťazce, ktoré štát zaviedol na začiatku tohto roka.

04.04.2019 19:00
debata (19)

Parlament to hlasmi všetkých 141 prítomných poslancov urobil len dva dni potom, keď Európska komisia vydala predbežné opatrenie a pozastavila platnosť zákona o mimoriadnom odvode. Prvýkrát mali reťazce novú daň zaplatiť práve po skončení prvého štvrťroka.

Slovensko na začiatku roka zaťažilo reťazce osobitným odvodom vo výške 2,5 percenta z obratu zníženého o obrat niektorých predajní okrem iného v najmenej rozvinutých regiónoch krajiny. Daň sa vzťahovala na obchodné siete, ktoré majú predajne aspoň v 15 percentách z celkového počtu 79 okresov na Slovensku a aspoň štvrtinu z ich obratu tvorí predaj potravín spotrebiteľom. Odvod by tak postihol hlavne nadnárodné obchodné reťazce.

Európska komisia napríklad upozornila, že nastavené pravidlá odvodu by mohli zvýhodniť niektorých podnikateľov pred konkurenciou.

Zrušenie zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov navrhli poslanci SNS, ktorí vlani predlohu tohto zákona predložili do snemovne.

Štát očakával, že čistý výnos z odvodu dosiahne 87 miliónov eur ročne. Peniaze mali smerovať napríklad na podporu slovenských výrobcov potravín či na kompenzácie vplyvu globálnych zmien počasia na poľnohospodárstvo.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #osobitný odvod