Exšéfa Nissanu Ghosna opäť zatkli

Japonská prokuratúra už štvrtýkrát nechala znova zatknúť bývalého šéfa japonskej automobilky Nissan Motor Carlosa Ghosna na základe nových podozrení z finančných deliktov. Podľa televízie NHK odviedla polícia Ghosna vo štvrtok ráno z jeho tokijského domu na výsluch.

04.04.2019 08:00
debata

Podľa agentúry AP je Ghosn podozrivý v kauze peňazí poukázaných sesterskou spoločnosťou Renault istej dealerskej firme v Ománe, z ktorých časť mala byť určená na pokrytie jeho osobných potrieb.

Ghosn bol prvýkrát zatknutý vlani v novembri, v decembri bol zadržaný ešte dvakrát. Čelí obvineniam, že využíval firemné peniaze na vlastné účely a že podcenil osobné príjmy vo finančných výkazoch. Väzba mu bola niekoľkokrát predĺžená a termín začiatku procesu stále nebol stanovený. Minulý mesiac bol prepustený na kauciu deväť miliónov dolárov.

Šesťdesiatšty­riročný manažér všetky obvinenia popiera. Tvrdí, že je nevinný a že je odhodlaný sa brániť v spravodlivom procese proti vzneseným nespravodlivým a nepodloženým obvineniam. Obvinenia z finančných deliktov sú vraj dôsledkom „komplotu a zrady“ časti vedenia Nissanu.

Ghosn je architektom dlhoročnej francúzsko-japonskej automobilovej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila aj automobilka Mitsubishi. Po novembrovom zatknutí ho postupne odvolali z čela správnych rád všetkých troch členov aliancie.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Nissan #Renault #Carlos Ghosn