Kanadská obchodná komora vyzýva na zrušenie aktivít s Privatbankou, dôvodom je Kočner

Kanadská obchodná komora v SR vyzvala svojich členov, ako aj všetky zahraničné obchodné komory na Slovensku, aby zrušili akékoľvek svoje aktivity s Privatbankou. Kanadská obchodná komora tiež žiada Narodnú banku Slovenska (NBS), aby pozastavila bankovú licenciu Privatbanke. A to dovtedy, kým nebude relevantne preukázaná legálnosť všetkých jej transakcii s Mariánom Kočnerom.

03.04.2019 18:05
Marian Kočner Foto: ,
Na snímke Marian Kočner
debata (36)

Národná banka Slovenska bola v reakcii na výzvu stručná. „Na výkon dohľadu sa zo zákona vzťahuje mlčanlivosť,“ uviedla hovorkyňa centrálnej banky Martina Vráblik Solčányiová. Podobne reagovala aj Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora. „Výzvu Kanadskej obchodnej komory sme dostali, avšak nechceme vec komentovať,“ povedal hovorca komory Markus Halt. Odborná referentka Andrea Mrázová zo Slovensko-rakúskej obchodnej komory uviedla, že Privatbanka nie je ich členom a komora nemá toho času s Privatbankou žiadne aktivity.

Privatbanka považuje vyhlásenie kanadskej obchodnej komory za absolútne neprimeraný zásah do povesti banky. „Voči takémuto útoku sa budeme brániť dostupnými právnymi prostriedkami. Pripravujeme podanie žaloby voči autorovi vyhlásenia za náhradu prípadnej škody a v dôsledku poškodzovania práv banky,“ zdôraznil riaditeľ odboru marketingu Privatbanky Milan Ondrej.

Banka si podľa neho plní všetky zákonné povinnosti. „V čase, kedy banka poskytovala svoje služby klientovi, ktorý je dnes podozrivý a obvinený zo spáchania závažnej trestnej činnosti, banka nedisponovala žiadnou informáciou a už vôbec nie informáciou od orgánov činných v trestnom konaní o tom, že by sa táto osoba dopúšťala protizákonných aktivít. Banka napriek tomu vyslovuje ľútosť nad tým, že jeden z klientov banky je v súčasnosti obvinený z páchania vážnej trestnej činnosti,“ konštatoval Ondrej.

Privatbanka, ktorá patrí do finančnej skupiny Penta, je podľa medializovaných informácií spájaná s poskytnutím niekoľkomiliónového úveru Mariánovi Kočnerovi.

Privatbanka, ktorá do konca októbra 2005 vystupovala pod názvom Banka Slovakia, vznikla zakladateľskou zmluvou 2. augusta 1995. V roku 2003 sa jej majoritným akcionárom stala rakúska banka Meinl Bank AG. O slovenskú banku prejavila záujem finančná skupina Penta a v prvej polovici júla 2007 koncentráciu schválil Protimonopolný úrad SR. V súčasnosti už vlastní skupina Penta v Privatbanke 100 % akcií.

Penta ovláda aj viaceré médiá

Penta prostredníctvom mediálnej spoločnosti News and Media Holding ovláda viaceré printové a online tituly na Slovensku. Pod značkou News and Media Holding vychádzajú lifestylové, spoločenské, odborné, ekonomické, detské a hobby tituly. Medzi najznámejšie patria týždenník Plus 7 Dní, denník Plus 1 Deň či týždenník Trend. Penta je od roku 2014 finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Pod neho patrí napríklad aj portál medialne.trend.sk. Penta má tiež 40-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme či regionálne týždenníky MY.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Privatbanka #Kanadská obchodná komora