Štyria najväčší žrúti elektriny dostanú úľavu, kritizuje SaS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pod vedením Ľubomíra Jahnátka pripraví Slovákov v tomto roku cez účty za elektrinu o 140 miliónov eur. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii poslanec SaS Karol Galek. Môže za to podľa neho vyhláška, ktorú bolo možné do utorka (2. 4.) pripomienkovať.

03.04.2019 12:41
debata

Galek podotkol, že pokiaľ vyhláška vstúpi do platnosti, štyri energeticky náročné podniky dostanú v tomto roku úľavu od platenia tzv. tarify za prevádzkovanie systému až do výšky 95 %. Zdôraznil, že podľa novej vyhlášky tak budú štyri veľké podniky platiť len 5 % z toho, čo ostatní.

Celkovo podľa Galeka ide o sumu 140 miliónov eur, ktorá sa rozpočíta na ostatných spotrebiteľov. „Pre priemernú slovenskú domácnosť toto znamená v cene elektriny asi 11 eur ročne,“ skonštatoval. Pripustil, že uvedené firmy by plná výška týchto poplatkov mohla výrazne poškodiť. Podobné výnimky sú však podľa neho „cestou do pekla“.

Upozornil na to, že to nie je v súlade s pravidlami na udelenie štátnej pomoci. V minulom roku bol totiž podľa Galeka novelizovaný zákon, na základe ktorého im v tomto roku podobná forma úľavy nepatrí. „Napokon samotné ministerstvo hospodárstva do zákona presadilo inú formu podpory energeticky náročných podnikov, tzv. kompenzácie. Ministerstvo financií práve na takéto kompenzácie v tomto roku vyčlenilo 40 miliónov eur,“ poznamenal Galek.

Zároveň vyzval šéfa ÚRSO, aby vyhlášku stiahol. „Súčasne vyzývame ministerstvo hospodárstva, aby prijalo iné opatrenia na zníženie cien elektriny, a to nie iba pre pár vyvolených, ale naozaj spravodlivo a pre všetkých,“ vyhlásil Galek.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #SASKA