Z Košíc do Londýna pribudla ďalšia letecká linka

Obyvatelia východného Slovenska majú od utorka ďalšiu možnosť, ako sa dostať letecky do Londýna. Na košickom letisku pristálo lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, ktorá bude trikrát týždenne lietať na letisko Londýn Southend. Doteraz mohli využiť linku spoločnosti Wizz Air, ktorá pristáva na letisku Londýn Luton, pravidelne každý deň.

02.04.2019 11:23 , aktualizované: 19:29
Letisko Kosice Ryanair Londyn 05 Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Nová letecká linka bude na Londýna lietať v utorok, štvrtok a sobotu. Cestujúci poletia na Boeingu 737–800 s kapacitou 189 sedadiel. Linku otvára pred májovými majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, pretože tím Veľkej Británie odohrá svoje zápasy v základnej skupine práve v Košiciach. „Teší nás, že sa sme otvorili prvé letecké spojenie do Košíc,“ uviedol Piotr Starowicz, zástupca leteckej spoločnosti.

Predstavitelia letiska veria, že Londýn je prvou, no nie poslednou destináciou, ktorú bude Ryanair prevádzkovať s príletmi a odletmi do a z Košíc.

Na letisko Londýn Luton z Košíc už od roku 2013 lieta spoločnosť Wizz Air. Predstavitelia samosprávy od nového pripojenia očakávajú viac turistov, ale aj spoluprácu s firmami s Veľkej Británe.

„Aj v súvislosti s tým, čo sa deje aktuálne okolo brexitu, keď množstvo firiem uvažuje o presune svojich aktivít do kontinentálnej Európy, takéto priame linky pomáhajú tiež obchodným vzťahom. Samozrejme, cestovný ruch má tiež obrovský potenciál,“ konštatoval Rastislav Trnka, župan Košického samosprávneho kra­ja.

Košiciam momentálne chýba letecké spojenie s Nemeckom. Počas zimnej letovej prevádzky do Düsseldorfu a Mníchova prevádzkovala linky spoločnosť Eurowings. Firma z Košíc neodchádza, ale lety do Nemecka počas leta prevádzkovať nebude, plánované sú až na jeseň od októbra 2019. „Veľmi nás to mrzí, no zároveň nás teší, že linky budú znova obnovené,“ konštatoval Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva košického letiska. Posledné lety do týchto destinácií boli 29.marca.

Vlani sa košickému letisku Košice podarilo prekročiť hranicu 500-tisíc vybavených cestujúcich. Na pravidelných linkách bolo prepravených 369 973 cestujúcich a chartrové lety využilo 169 579 dovolen­károv.

Košické letisko umožňuje cestujúcim odletieť až do vyše 500 destinácií po celom svete s jediným prestupom prostredníctvom svojich partnerov Austrian Airlines, České Aerolínie, Poľské Aerolínie LOT, Turkish Airlines, Wizzair a najnovšie so spoločnosťou Ryanair.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Ryanair