Huawei je pod tlakom, aj tak sa mu darí. Zvýšil tržby aj zisk

Čínsky koncern Huawei Technologies, ktorý je tretím najväčším výrobcom smartfónov na svete, zaznamenal za minulý rok nárast zisku aj napriek tomu, že ho viaceré krajiny preverujú pre podozrenia zo špionáže. Za dobré vlaňajšie výsledky vďačí najmä rekordnému predaju telefónov.

29.03.2019 08:50
debata (4)

Huawei, ktorý sa rýchlo stal dominantným hráčom na trhu so smartfónmi, dosiahol v roku 2018 globálne tržby 721,2 miliardy jüanov (95,40 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 19,5 % oproti roku 2017 a najrýchlejšie tempo rastu za dva roky.

Tržby tzv. spotrebiteľskej divízie pritom stúpli o 45 % na 348,9 miliardy CNY. Ale tržby divízie telekomunikačných zariadení klesli medziročne o 1,3 %, čo odráža tlak USA na ostatné krajiny, aby z bezpečnostných dôvodov nepoužili technológie Huawei pri budovaní nových sietí 5G.

Čistý zisk čínskeho technologického gigantu sa zvýšil o 25 % na 59,3 miliardy CNY. Tempo jeho rastu však bolo o niečo pomalšie ako v roku 2017, keď stúpol o 28 %.

Huawei, na rozdiel od iných veľkých čínskych technologických firiem, generuje polovicu svojich príjmov v zahraničí.

„Najjednoduchší spôsob, ako zdolať pevnosť, je napadnúť ju z vnútra. A najjednoduchší spôsob, ako ju posilniť, je zvonku,“ povedal na brífingu, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 100 novinárov, rotujúci predseda predstavenstva Kuo Pching.

„Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme sa zbavili vonkajších problémov, zlepšili riadenie a dosiahli pokrok smerom k našim strategickým cieľom,“ dodal.

Huawei v ostatných mesiacoch spustil bezprecedentnú mediálnu kampaň, v snahe zmierniť obavy USA a západných vlád z jeho sieťových zariadení.

Jeden z vedúcich predstaviteľov spoločnosti pritom uviedol, že americká kampaň proti Huawei mala len malý vplyv na jeho predaj, a že je nepravdepodobné, že by veľa krajín prihliadalo na výzvu USA zakázať jeho technológie.

Huawei očakáva zvýšenie tržieb aj v roku 2019, pričom motorom ich rastu budú inteligentné telefóny a podnikové služby. Tržby z predaja zariadení telekomunikačným operátorom by mali stúpnuť o jednociferné čís­lo.

.....

TV Pravda: Neistota je namieste, komentuje kauzu Huawei odborník na IT Macko (vysielané 19.12.2018).

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei