Zbabraný obchvat na D4 a rýchlocesta R7? Pozrite si video z diaľnice

Polícia vykonala v Bratislave raziu, ktorá súvisela s podozreniami, že sa na stavbu obchvatu D4R7 používa kontaminovaná zemina. Štrk a odpad namiesto lomového kameňa? Ako dlho vydrží nová diaľnica? Španielski stavitelia výhrady odmietajú, ale polícia v kauze koná. Spravte si názor sami na základe aktuálneho videa priamo z miesta budúcej rýchlostnej cesty R7.

29.03.2019 06:00
debata (54)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda zábery z okolia Šamorína, na ktorých je vidieť ako sa stavia rýchlostná cesta R7 medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Stavebné práce vo štvrtok 28. marca, teda po policajnej razii, ešte pokračovali. V komentári vo videu sa dozviete aj to, aké podozrenia sú na stole v súvislosti s výstavbou cesty.

Video

Povrávalo sa, že polícia včera mala pre podozrenia z environmentálnej kriminality pri výstavbe obchvatu zatknúť dve osoby, čo však polícia zatiaľ nepotvrdila.

Koncesionár a zhotoviteľ projektu D4/R7 na policajnú raziu reagocal, že plne spolupracuje s políciou pri vykonávaní vyžadovaných úkonov. „Koncesionár a zhotoviteľ projektu používa pri výstavbe len materiály obstarávané od subdodávateľov, ktoré spĺňajú príslušné normy a certifikáty. Vylučujeme akúkoľvek kontamináciu pôdy alebo používanie materiálov, ktoré by mohli akýmkoľvek spôsobom ohroziť životné prostredie,“ uvádza v stanovisku konzorcium firiem zo Španielska a Rakúska Zero Bypass Limited.

Projekt D4/R7 vzniká zo súkromného kapitálu formou PPP projektu. Koncesionár zodpovedá za výstavbu a 30-ročnú prevádzku ciest, pričom od štátu získa ročné splátky ako platby za dostupnosť. Splácanie sa začína až v momente odovzdania ciest do užívania. Štát pôvodne očakával, že výstavba a 30-ročná prevádzka projektu D4/R7 si vyžiada sumu na úrovni 4,5 miliardy eur. V tendri nakoniec uspelo konzorcium Obchvat Nula vedené španielskou spoločnosťou Cintra, ktoré sa zaviazalo cesty postaviť a prevádzkovať len za 1,9 miliardy eur. Tomu zrejme zodpovedá aj snaha staviteľa ušetriť.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #obchvat Bratislavy #D4R7