Čína nechce ustúpiť USA pri technologických spoločnostiach

Čína odmieta urobiť ústupky týkajúce sa obmedzení technologických firiem, ktoré požadujú USA.

24.03.2019 16:25
debata (13)

Na budúci týždeň sa začne ďalšie kolo obchodných rokovaní na vysokej úrovni medzi Čínou a USA. Britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s diskusiami v nedeľu uviedol, že Peking nechce ustúpiť požiadavkám Washingtonu týkajúcim sa zmiernenia obmedzení pre technologické fir­my.

Obchodný zástupca USA Robert Lighthizer a minister financií na budúci týždeň odcestujú do Pekingu, kde sa vo štvrtok začne nové kolo obchodných rokovaní, uviedol v sobotu Biely dom.

Čína podľa správy FT ešte musí predložiť „významné ústupky“. USA požadujú, aby Čína prestala diskriminovať zahraničných poskytovateľov v oblasti cloud computingu, aby zredukovali obmedzenia týkajúce sa zahraničných dátových transferov a zmiernili požiadavky pre firmy týkajúce sa lokálneho ukladania dát.

Čína predložila prvú ponuku v oblasti digitálneho obchodu, ktorú USA považujú za nedostatočnú, uvádza sa v správe FT. Peking ju údajne potom stiahol, keď Washington požadoval výraznejšie ústupky.

Americký prezident Donald Trump v piatok (22. 3.) povedal, že rokovania, ktorých cieľom je vyriešenie obchodných sporov medzi USA a Čínou, napredujú a že by mohlo dôjsť ku konečnej dohode.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna