Americkú whisky zaštupľovali clá, jej vývoz z USA sa výrazne prepadol

Vývoz whisky zo Spojených štátov sa v druhom polroku minulého roka výrazne prepadol. Kým v prvých šiestich mesiacoch export stúpol medziročne o 28 percent, v druhej časti roka o 11 percent klesol.

21.03.2019 10:11
debata (10)

Dôvodom sú clá, ktoré Európska únia, Kanada, Čína a Mexiko zaviedli na dovoz tovaru z USA v reakcii na americká clá na dovoz ocele a hliníka. Uvádza to štvrtková správa amerického zväzu obchodníkov s liehovinami Distilled Spirits Council.

Spomínané štáty v polovici minulého roka uvalili clo na dovoz whisky a bourbonu z USA v rozmedzí od desať do 25 percent. Po výraznom raste exportu v prvých šiestich mesiacoch tak hodnota vývozu za celý rok stúpla len o 5,1 percenta na 1,18 miliardy dolárov, čo je výrazný prepad v porovnaní so zvýšením o 16 percent v roku 2017.

Vývoz do Európskej únie sa po zvýšení o 33 percent v prvom polroku znížil v druhom o 13,4 percenta. EÚ, ktorá na dovoz whisky zaviedla 25-percentné clo, je pre amerických výrobcov tohto moku významným trhom, na ich celkovom exporte sa podieľa 60 percentami.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #whisky #obchodná vojna