Trump zatiaľ ponechá clá pre Čínu, aby poslúchala

Rokovania o obchodnej zmluve s Čínou pokračujú dobre, povedal v stredu americký prezident Donald Trump. Americké dovozné clá na čínsky tovar hlava Spojených štátov však zatiaľ rušiť nemieni, aby Čína "poslúchala".

20.03.2019 22:32
debata (13)

Budúci týždeň sa do Pekingu chystajú americkí vyjednávači na nové kolo obchodných rozhovorov, aby podľa Trumpa „dohodu urýchlili“. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Na otázku o rušení dovozných ciel americký prezident odpovedal: „Nebavíme sa o ich rušení. Bavíme sa o tom, že ich necháme dlhší čas v platnosti, aby sme si zabezpečili, že keď uzavrieme dohodu, bude ju Čína dodržiavať.“ Podrobnosti Trump neoznámil.

Zástupca Bieleho domu v utorok uviedol, že budúci týždeň do Číny pricestujú americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer a minister financií Steven Mnuchin. Rokovať by mali s čínskym vicepremiérom Liou Che.

Spojené štáty a Čína spolu počas veľkej časti minulého roka viedli obchodný spor, v rámci ktorého na seba vzájomne uvaľovali clá. To narušilo výmenu tovaru medzi oboma najväčšími ekonomikami sveta a vyvolalo obavy o vývoj globálneho hospodárstva.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá