Poliaci sľúbili, že sa s mäsom polepšia, Česi, že zrušia kontroly

Česko zruší mimoriadne veterinárne opatrenia voči dovozu poľského hovädzieho mäsa 25. marca, ak Poľsko dovtedy Prahe aj Európskej komisii zaručí, že skutočne prijíma všetky opatrenia, ktoré v súvislosti s kauzou sľúbilo vykonať.

18.03.2019 17:29
debata (9)

V Bruseli to v pondelok novinárom povedal český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman po rokovaní s poľským náprotivkom Janom Krzysztofom Ardanowským a eurokomisárom pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisom Andriukaitisom.

„Rokovania z môjho pohľadu dopadlo uspokojivo,“ poznamenal minister Toman. Poľsko podľa neho potvrdilo už teraz pokrok v prijímaných opatreniach, ktoré podľa českého ministra zabezpečia bezpečnosť potravín vyvážaných z krajiny do Česka aj inam do Európskej únie.

Niektoré kroky už Poľsko urobilo, podotkol Toman. Do 25. marca by sa mali v krajine skončiť kontroly bitúnkov, Varšava tiež počíta s určitými legislatívnymi úpravami, ale aj školeniami veterinárov či poľnohospodárov, zmeny sa v spolupráci s dopravcami tiež chystajú v spôsobe prepravovanie mäsa. Niektoré ďalšie z krokov poľský minister ešte len oznámil.

Európska komisia na konci februára vyzvala Česko na zrušenie plošných kontrol, v liste o to žiadal práve komisár Andriukaitis. Toman v pondelok poznamenal, že teraz dohovorené riešenie situácie je výsledkom dohody všetkých troch strán, teda Poľska, Česka i Európskej komisie. Podľa hovorkyne komisie Ancy Panduraruovej poľský minister Ardanowski a jeho tím na rokovaniach podrobne vysvetlili všetky kroky, ktoré Poľsko v súvislosti s kauzou podniká.

Uviedli napríklad, že krajina sprísni postihy a viac sa zameria na podvody. Poľský minister tiež potvrdil, že k 25. marcu Varšava odovzdá komisii aktualizovaný zoznam vykonávaných krokov. „Česká republika potom, čo ho dostane, okamžit ukončí prijaté mimoriadne opatrenia,“ uviedla hovorkyňa.

Schôdzka sa podľa nej uskutočnila v pracovnej atmosfére a komisár Andriukaitis ocenil, že všetky strany zdieľajú „zodpovednosť za bezpečnosť potravín EÚ“ a odhodlanie vyriešiť terajšiu situáciu.

„Myslím, že poľská strana urobila veľký krok,“ poznamenal český minister. Vyhol sa ale odpovedi na otázku, ako výrazne komisia tlačila na rýchle zrušenie kontrol, ktoré česká strana zdôvodňuje potrebou chrániť zdravie spotrebiteľov.

Podľa Tomana pocestujú do Poľska českí veterinári, aby si ujasnili, ako opatrenia v Poľsku fungujú. Hovorca ministerstva poľnohospodárstva Vojtěch Bílý dodal, že Poľsko v minulom týždni informovalo ČR o tom, že vykonalo kontrolu viac ako 300 bitúnkov.

„Poľské úrady po novom obmedzili prístup k úradným pečiatkam, s ktorými teraz môžu disponovať len schválení veterinárni lekári, vykonali kontroly sprostredkovateľov obchodujúcich s hovädzím dobytkom, posilnili kontroly dobrých životných podmienok zvierat pri preprave a podobne,“ dodal hovorca.

Mimoriadne veterinárne opatrenia, podľa ktorých sa musí hovädzie z Poľska pred uvedením na český trh testovať na salmonelu v akreditovaných laboratóriách, platí od 20. februára. Podnetom bol nález salmonely v zhruba 700-kilogramovej zásielke hovädzieho z Poľska a predchádzajúce pomalé informovanie o dovoze mäsa z bitúnkov, ktoré v Mazovskom vojvodstve porážali choré kravy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #poľské hovädzie mäso