Podnikatelia už môžu žiadať o pridelenie kódu na eKasu

Podnikatelia už môžu požiadať finančnú správu o pridelenie kódu pokladnice na eKasu. Tí, ktorým vznikne povinnosť evidovať tržbu prvý raz až po 1. apríli tohto roku, sú pritom povinní používať na evidenciu tržieb iba pokladnice pripojené on-line na finančnú správu.

15.03.2019 18:03
debata

Správca dane na svojom webe zverejnil postup, ktorým sa majú podnikatelia pri podávaní žiadostí riadiť.

Podnikatelia, ktorí už v súčasnosti evidenciu tržieb vykonávajú, musia svoje pokladne on-line pripojiť na finančnú správu najneskôr do 1. júla 2019. Ich zapojenie do projektu eKasa je dovtedy dobrovoľné.

„Podnikatelia, ktorí v súčasnosti používajú elektronickú registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu, môžu začať používať on-line registračné pokladnice kedykoľvek od 1. apríla do 30. júna. Povinní sú ich používať až najneskôr od 1. júla,“ spresňuje finančná správa.

Zároveň tak platí, že od 1. júla už žiaden podnikateľ, ktorý musí podľa zákona evidovať tržby v registračnej pokladnici, nebude tak môcť robiť cez registračné pokladne nepripojené na systém finančnej správy. Alternatívou sú aj virtuálne registračné pokladnice, ktorých využívanie zadarmo poskytuje finančná správa.

Finančná správa v piatok tiež informovala, že vydala prvé dve certifikácie na technologické zariadenia eKasa spoločnostiam, ktoré splnili všetky podmienky a prešli testovaním. Aktuálne posudzuje ďalších 19 žiadostí o certifikáciu od výrobcov pokladničných programov a chránených dátových úložísk. Ďalšie certifikácie vydá už v nasledujúcich dňoch. Zoznam certifikovaných spoločností je verejne dostupný na portáli finančnej správy.

Projekt eKasa má byť ďalším opatrením v boji proti daňovým podvodom. Podľa finančnej správy by mal tento projekt priniesť zníženie daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty v sektore hotelov, kaviarní a reštaurácií, v sektore maloobchodu a služieb o 15 %. „Suma daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty v spomínaných sektoroch za rok 2014 dosahovala výšku 491 mil. eur,“ dodáva finančná správa.

debata chyba
Viac na túto tému: #e-Kasa #podninaknie