Boeing pozastavil dodávky 737 MAX, ale ich výrobu nie

Americká spoločnosť Boeing vo štvrtok oznámila, že pozastavuje dodávky lietadiel typu 737 MAX, s ich výrobou však bude naďalej pokračovať. Pre agentúru AFP to uviedol hovorca Boeingu.

15.03.2019 13:59
debata (3)

„Pozastavujeme dodávku (strojov) 737 MAX, až pokým sa nenájde riešenie. Budeme pokračovať v produkcii, ale prehodnocujeme svoje kapacity,“ uviedol hovorca.

K rozhodnutiu došlo po tom, ako prezident USA Donald Trump vydal v stredu mimoriadne nariadenie, ktorým s okamžitou platnosťou pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 Max 8 a Max 9. Reagoval tak na nedeľnú leteckú haváriu stroja v Etiópii.

Podobné zákazy prijali krajiny a letecké spoločnosti v mnohých krajinách sveta.

Pri páde Boeingu 737 MAX 8 spoločnosti Ethiopian Airlines, ku ktorému došlo v nedeľu ráno šesť minút po štarte z Addis Abeby, zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov.

Išlo už o druhú haváriu lietadla tohto typu v priebehu pol roka; prvá sa stala vlani v októbri, keď sa stroj indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air zrútil do Jávskeho mora a zahynulo všetkých 189 ľudí na palube.

.....

VIDEO: Mohol pilot zabrániť tragédii? Pozrite si video s pilotom Boeingu 737, teda podobného stroja, aký sa zrútil v Etiópii.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing