Orbán pritvrdil podmienky úradníkom, vyhlásili celodenný štrajk

Pracovníci štátnej a verejnej správy v Maďarsku začali vo štvrtok ráno celodenný štrajk. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV prácu prerušilo 7200 zamestnancov.

14.03.2019 10:40
debata (1)

Odbory pracovníkov štátnej a verejnej správy MKKKDSZ však uviedli, že skutočný počet štrajkujúcich bude známy až neskôr.

Požiadavkou odborárov je, aby platy v tejto sfére boli viazané k minimálnej mzde. Súčasne však odmietajú narastajúce povinné nadčasy a žiadajú vrátenie piatich dní dovolenky a započítanie obedovej prestávky do pracovného času.

Predsedníčka MKKKDSZ Péterné Borosová pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfóRádió uviedla, že na usporiadanie súčasného nezrozumiteľného a nekonzistentného systému miezd vypracovali a predložili svoje návrhy. Žiadané zmeny sa podľa nej týkajú takmer 200 000 zames­tnancov.

Zo solidarity s pracovníkmi štátnej a verejnej správy prácu prerušila aj časť členov Demokratického odborového zväzu pedagógov (PDSZ), ktorí začali ráno o 08.00 h dvojhodinový výstražný štrajk.

Prvého marca vstúpili v Maďarsku do platnosti sprísnené pravidlá týkajúce sa práce štátnych úradníkov. Zamestnancom štátnej správy sa začína pracovný čas o 06.45 h a denne musia odpracovať deväť hodín. Do ich pracovného času sa už podľa nových pravidiel nezaráta obedňajšia prestávka.

Medzi ďalšie reštrikčné opatrenia patrí zrušenie mimomzdových prostriedkov pre pracovníkov štátnych úradov v župných mestách a v hlavnom meste, zníženie dovolenky z 25 na 20 dní, ale aj určenie ďalších voľných dní na základe pracovnej pozície, a nie na základe stráveného času v práci, ako tomu bolo doteraz.

Zmenou je aj možnosť predĺženia pracovnej doby na 12 hodín, a to bez nároku na vyplatenie nadčasov. Nové pravidlá zavádzajú pre štátnych úradníkov štatút vládnej služby.

V Maďarsku je v priemere desaťpercentný nedostatok zamestnancov štátnej správy, avšak v západných župách tento pomer dosahuje až 20 percent, pričom údajne stále platí zákaz prijímania nových pracovníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko