Nissan sťahuje z Británie i Európy výrobu ďalších dvoch modelov

Japonská automobilka Nissan Motor plánujepodľa agentúry Reuters v polovici tohto roka ukončiť montáž vozidiel Infiniti v britskej továrni v Sunderlande.

13.03.2019 09:08
debata (3)

Znamená to, že výroba týchto automobilov bude stiahnutá z Európy, pretože Nissan v Európe vozidlá vyrába len v tejto továrni. Vo februári automobilka zrušila plány na výrobu novej verzie malého športovo-úžitkového vozidla (SUV) X-Trail v Británii.

Ukončenie výroby sedanu Q30 a SUV QX30 sa dotkne asi 250 pracovných miest. Ich predaj v západnej Európe viazne, vlani sa tam znížil o polovicu na 5800 áut, pričom od začiatku výroby v Sunderlande sa ich predalo zhruba 70 000, uviedol spravodajský server BBC. Firma pôvodne plánovala, že ich bude vyrábať 60 000 ročne.

Značka Infiniti by mala z európskeho trhu zmiznúť v polovici budúceho roka. Spoločnosť sa teraz chce sústrediť na USA a Čínu, kde sú tieto vozidlá populárne.

Továreň v Sunderlande, ktorá je najväčším závodom na výrobu osobných automobilov v Británii, zamestnáva okolo 7000 ľudí. Podľa Reuters tam Nissan už v minulom roku zrušil niekoľko sto pracovných miest v dôsledku zníženia produkcie o 11 percent.

Výroba automobilov v Británii sa vlani podľa britského Zväzu výrobcov a predajcov automobilov (SMMT) znížila o deväť percent na päťročné minimum 1,52 milióna vozidiel. Zaznamenala tak najprudší pokles od hospodárskej recesie z rokov 2008 a 2009.

Nissan sa na výrobe áut v Británii podieľa zhruba 30 percentami. Väčšinu svojej britskej produkcie vyváža do kontinentálnej Európy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #automobilky #Nissan