Ženy budú jazdiť lacnejšie, Berlín tak upozorní na platové rozdiely

O 21 percent lacnejšie celodenné cestovné pre ženy než pre mužov ponúkne v pondelok berlínsky dopravný podnik.

13.03.2019 06:56
debata (11)

Chce tak upozorniť na rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami, ktorý je v Nemecku v priemere práve 21 percent. Dopravný podnik nemeckej metropoly, ktorý prevádzkuje metro, autobusy aj električky, o nezvyčajnej akcii informoval na svojom webe.

„Už 70 rokov požaduje naša ústava zrovnoprávnenie mužov a žien. Ale ženy v Nemecku ešte stále v priemere zarábajú menej ako muži,“ upozorňuje dopravný podnik, podľa ktorého by priemerná Nemka musela pracovať 442 dní, aby zarobila toľko, koľko priemerný Nemec za 365 dní. Rozdiel je 77 dní. A práve 18. marec, keď sa akcia uskutoční, je 77. deň tohto roku.

Kým muži počas neho za celodenný lístok zaplatia tradičných sedem eur, ženy taký lístok vyjde len na 5,5 eura.

Berlínsky dopravný podnik verí, že sa jeho krokom nebudú muži cítiť diskriminovaní. „Ak by sa tak stalo, ospravedlňujeme sa za to. Na druhej strane: Kto sa ospravedlňuje ženám, ktoré zarábajú v priemere o 21 percent menej?“ pýta sa na svojom webe a dodáva, že zľava platí aj pre transgender ženy.

Zhruba dve tretiny rozdielu v platoch medzi mužmi a ženami sú podľa nemeckých úradov spôsobené tým, že ženy častejšie pracujú na čiastočný úväzok a tiež v sektoroch hospodárstva s nižšími platmi. Keď sa to vezme do úvahy, ukáže sa, že ženy za rovnakú prácu dostávajú o šesť až sedem percent menej ako muži.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #muž #žena plat