Zníženie daní firmám je hazard. Veď polovica žiadne neplatí, varuje vládu ekonóm

"USA si natlačia peňazí koľko chcú, ale Slovensko si to dovoliť nemôže," varuje vládu pred znížením firemných daní ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Smer, SNS aj Most - Híd rokujú o znižovaní daní. V hre je pokles dane z príjmu firiem, dane z príjmu zamestnancov a živnostníkov, DPH na potraviny či odvodov. Baláž je v poradnom tíme premiéra Petra Pellegriniho.

12.03.2019 13:38
debata (73)

VIDEO: USA firemné dane znížili, prečo by nemohlo aj Slovensko? Kde by bolo vhodné dane znížiť a kde nie? Odkiaľ vziať peniaze na diaľnice? Ako krajina zvládne starnutie obyvateľstva či prechod z montážnej haly Európy? Pozrite si video z ekonómom Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

Video

Prípadné zníženie firemných daní zvýši zisky vyvezené do zahraničia a spomalí transformáciu hospodárstva na ekonomiku s vyššou pridanou hodnotou. "Hlavne malé firmy si stále neuvedomujú, že v budúcnosti dosiahnu rast produkcie hlavne vďaka vyššej automatizácii a nie nižším daniam,“ povedal Baláž. Ten považuje za správne znižovanie daní a odvodov jedine v prípade slabo zarábajúcich ľudí. "Tak aby zamestnanci mali výrazne lepší život ako ľudia žijúci zo sociálnych dávok,“ dodal Baláž.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SNS #Most-Híd #Smer #koalícia #Vladimír Baláž