Čínska Hodvábna cesta Talianov láka, USA ich od nej odrádzajú

Taliansko sa chce zapojiť do čínskej iniciatívy takzvanej novej Hodvábnej cesty, aby podporilo, svoj vývoz, nie aby posilnila politické väzby s ázijským gigantom. Vyhlásil to v nedeľu vicepremiér Luigi Di Maio.

10.03.2019 16:53
debata (61)

Reagoval tak na sobotňajšie slová hovorcu americkej Národnej bezpečnostnej rady Garretta Marquisa, ktorý čínsky zámer označil za „márnivý projekt“, ktorému by sa Taliansko malo vyhnúť.

Projektom novej Hodvábnej cesty, ktorá je známa aj pod označením iniciatíva „Jeden pás, jedna cesta“, sa Peking snaží zlepšiť vzájomný obchod a zvýšiť objem investícií s väčšinou krajín Ázie i ďalších svetadielov. Projekt má Áziu, Európu a Afriku prepojiť pomocou siete železníc, prístavov a ďalšej infraštruktúry. Inšpiráciou projektu je staroveká a stredoveká trasa, ktorá viedla z východnej Ázie cez strednú Áziu do Stredomoria.

Okrem podpory obchodu a investícií je ďalším cieľom Pekingu podporiť výmenu v oblastiach ako je veda, technológie, kultúra a vzdelávanie.

„Nech je jasné, že ak sa pozrieme na čínsku Hodvábnu cestu zo strany nášho exportu, nejde o politickú dohodu s Čínou, ale len o pomoc našim spoločnostiam,“ vyhlásil Di Maio. Dodal, že Taliansko je spojencom Spojených štátov a ich obavy rešpektuje, ale že čínsky trh prahne po know-how a talianskom tovare.

Premiér Giuseppe Conte v piatok uviedol, že rámcová dohoda by mohli byť podpísaná 22. až 24. marca, keď má Taliansku navštíviť čínsky prezident Si Ťin-pching.

Memorandá o Hodvábnej ceste podpísala s Čínou mnoho európskych štátov vrátane Slovenska, Českej republiky, Chorvátska, Maďarska, Grécka, Malty, Poľska a Portugalska. Taliansko by sa podpisom dohody ale stalo prvou krajinou zo skupiny G7, ktorá sa projektu zúčastní.

Washington argumentuje tým, že Čína zaťažuje chudobné štáty rozsiahlymi infraštruktúrnymi projektmi, ktoré nie sú ekonomicky životaschopné, a využíva projekt na podporu svojich politických a strategických ambícií.

Taliansko koncom minulého roku spadlo do recesie, už tretíkrát za posledných desať rokov, a vláda sa snaží nájsť možnosti, ako oživiť ekonomiku, napísala agentúra Reuters.

.....

Pozrite si video k Hodvábnej ceste s profesorom Petrom Balážom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Video
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #Hodvábna cesta