Briti chcú mať o desať rokov z veterníkov tretinu elektriny

Británia plánuje zhruba o desať rokov generovať z pobrežných veterných fariem približne tretinu svojej elektrickej energie. V minulom roku pokryli pobrežné veterné parky spolu s veternými parkmi na pevnine 17 % spotreby elektriny v krajine.

09.03.2019 17:12
debata (7)

Britská vláda zverejnila tento týždeň plány, v rámci ktorých chce podporiť investície firiem do výroby zariadení v oblasti veternej energie. Chce, aby do roku 2030 predstavovali v Británii vyrobené produkty v rámci celkových projektov v oblasti pobrežnej veternej energie približne 60 %.

Britská vláda tak chce ešte viac posilniť sektor, v ktorom je krajina už teraz svetovou jednotkou. Británia je najväčším trhom na svete v produkcii elektriny z pobrežných veterných fariem. Na celosvetovej kapacite v rámci tohto sektora sa podieľa približne 40 %.

Krajina je domovom aj najväčšej pobrežnej veternej farmy na svete Walney Extension od dánskej firmy Orsted. Inštalovaný výkon farmy s 87 veternými turbínami dosahuje 659 megawattov (MW), pričom niektoré z turbín dokážu generovať 8,25 MW elektrickej energie.

Podľa Londýna by tieto plány mali podporiť aj komunity žijúce na pobreží a zabezpečiť, aby si Británia udržala prvenstvo v tejto oblasti. Vláda chce zároveň výrazne zvýšiť počet pracovných miest v sektore pobrežnej veternej energie. Do roku 2030 by sa počet kvalifikovaných zamestnancov v tomto sektore mal strojnásobiť na 27.000.

Británia plánuje do roku 2025 ukončiť produkciu elektriny z uhlia, aby splnila záväzky, čo sa týka znižovania emisií CO2. Navyše zlyhali aj niektoré plány v oblasti jadrovej energie, čo vládu prinútilo viac sa zamerať práve na veternú energiu, ktorá je pre ostrovnú krajinu ideálny energetický zdroj.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #elektrina #energetika