Softvér od tajomnej americkej NSA. Svoj sledovací nástroj dáva verejnosti

Prvýkrát v histórii zverejnila americká Národná bezpečnostná agentúra (National Security Agency – NSA) voľne prístupný analytický softvér pod názvom Ghidra, ktorý používa v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

08.03.2019 10:56
Ghidra, NSA, kybernetická bezpečnoť Foto:
Analytický nástroj pre kybernetickú bezpečnosť od NSA sa volá Ghidra.
debata (17)

Počínajúc 5. marcom, odkedy sa dá na webovej stránke NSA voľne stiahnuť tento analytický nástroj, sa rozprúdila diskusia vo všetkých odborných a aj spravodajských médiách. „Ide o významný míľnik v kybernetickej bezpečnosti,“ povedal Ivan Masný zo spoločnosti Alison Slovakia.

„Urobili sme to, lebo sme presvedčení, že Ghidra bude vynikajúcim doplnkom arzenálu každého, kto chráni siete. Nástroj uľahčí reverzné inžinierstvo softvéru a pomôže vytvoriť vyrovnané hracie pole pre odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, najmä tých, ktorí ešte len začínajú. Očakávame, že tento nástroj prispeje k zlepšeniu vzdelávania o kybernetickej bezpečnosti prostredníctvom súťaží, kde je cieľom prelomiť protivníkovu obranu, ale aj prostredníctvom učebných osnov na školách a školení o kybernetickej bezpečnosti,“ uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

Ghidra je špecializovaný nástrojom pre odborníkov na počítačovú bezpečnosť. Funguje na platformách Windows, Mac OS aj Linux a interaktívne používateľské rozhranie umožňuje pri reverznom inžinierstve využiť integrované funkcie.

V oblasti kybernetickej bezpečnosti to bude mať významný dosah na ďalší vývoj nástrojov reverzného inžinierstva. „Dá sa očakávať, že na báze uvoľnenej Open Source verzie Ghirda budú vznikať nové riešenia. Otázkou je, ktoré moduly agentúra uvoľnila a ktoré si pochopiteľne ponechá len pre seba. Vývoj v oblasti kybernetickej bezpečnosti napreduje na báze umelej inteligencie nesmierne rýchlo a samotné uvoľnenie Ghidra môže byť aj signálom, že je na svete ďalší a výkonnejší nástroj,“ uzatvára Masný.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #kybernetická bezpečnosť